Hlavní obsah

Holta vyhrál plochodrážní Grand Prix Švédska

Rune Holta vyhrál poprvé v kariéře závod plochodrážní Grand Prix. Čtyřiatřicetiletý norský jezdec s polským pasem, jehož maximem dosud byla loňská třetí místa z Prahy a Krška, vyhrál na stadiónu Ulevi v Göteborgu finálovou jízdu a pokazil radost švédským příznivcům, kteří drželi palce do té doby neporaženému Fredriku Lindgrenovi.

Článek

Švédský plošinář vyhrál všech pět rozjížděk v základní části a poté i semifinále. I přes druhé místo ve finále vytvořil rekord sezóny ziskem 22 bodů a posunul se na třetí místo průběžné klasifikace.

Tu vede díky vyrovnaným výkonům úřadující šampion Nicki Pedersen z Dánska, který ani do třetice nechyběl v rozhodující jízdě a na třetím místě v ní nechal za sebou exmistra světa Jasona Crumpa z Austrálie.

Na startu byli opět dva Češi, protože Luboš Tomíček znovu nahradil zraněného Bjarneho Pedersena z Dánska. Stejně jako před dvěma týdny v Lešně byl úspěšnější než Lukáš Dryml, ale na lepší než 14. místo to s pěti body nestačilo.

Oba čeští jezdci se spolu sešli v dramatické 18. jízdě, ze které byl nejprve po vzájemné kolizi vyloučen Dryml. Při opakované jízdě měl velmi těžký pád domácí Andreas Jonsson, kterého podle všeho se zraněním zad odvezla sanitka, a Švéd pak nemohl nastoupit do semifinále.

Finále:
1. Holta (Pol.), 2. Lindgren (Švéd.), 3. Pedersen (Dán.), 4. Crump (Austr.), ...v kvalifikaci 14. Tomíček 5, 15. L. Dryml (oba ČR) 3.
Průběžné pořadí (po 3 z 11 závodů):
1. Pedersen 49, 2. Gollob (Pol.) 39, 3. Lindgren 36, 4. Adams (Austr.) 34, 5. Hancock (USA) 34, 6. Crump 30, ...14. L. Dryml 14, 16. Tomíček 8.

Reklama