Hlavní obsah

Motocyklista Abraham skončil v Mugellu sedmý, Pešek nedojel

Český motocyklový jezdec Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Itálie v Mugellu sedmé místo ve třídě do 250 ccm a vyrovnal své maximum v kariéře. Jeho krajan Lukáš Pešek do cíle nedojel. Z vítězství ve všech kategoriích se radovali Italové - ve čtvrtlitrech Simoncelli, v kategorii do 125 ccm Corsi a v královské kategorii MotoGP přivedl fanoušky do extáze Valentino Rossi, jenž v Mugellu triumfoval už posedmé za sebou.

Článek

Pešek cíl nespatřil, přitom měl závod fantasticky rozjetý. V kvalifikaci zajel pátý čas, což je jeho maximum ve dvěstěpadesátkách, a v popředí se udržel i po startu. Více než jedno kolo jel dokonce na čtvrté pozici, což se ještě žádnému českému jezdci v této kubatuře nepovedlo. Pak sice jednu příčku ztratil, ale bezpečně se držel ve čtyřčlenné skupině, která v té chvíli bojovala o čtvrté místo.

Když potom v šestém kole odstoupil prozatímní lídr Alvaro Bautista ze Španělska, otevřela se před Peškem a jeho protivníky šance na umístění na stupních vítězů. Pražský rodák sváděl tvrdé souboje se svým týmovým kolegou Thomasem Lüthim ze Švýcarska a Španělem Alexem Debonem, v desátém kole ale v jedné ze zatáček upadl a potřetí za sebou pro něj závod skončil předčasně.

"Byl jsem moc rychlý, chtěl zavřít stopu a uklouzl mi předek," popsal Pešek příčinu pádu v rozhovoru s ČTK. I přes tuto chybu byl ale se svým výkonem vcelku spokojený. "Já i tým chceme jezdit vepředu a bojovat o přední příčky. Je proto lepší, když jsem jel deset kol mezi nejlepšímu, než kdybych byl celý závod za desátým místem. Dnes jsem se cítil výborně a bavilo mě to. Škoda jen, že to nevydrželo až do cíle," vysvětlil Pešek, čtvrtý muž loňské konečné klasifikace ve třídě do 125 ccm.

Pešek potřetí za sebou závod nedokončil a už počtvrté vyšel bodově naprázdno. "Na to tuhle sezonu nekoukám. Já ani tým. Chci se zlepšovat a dostat dopředu. Kdo nepadá, nezrychlí," dodal Pešek, který má aktuálně na svém kontě dvanáct bodů a v průběžném pořadí třídy mu patří až osmnácté místo.

Abraham má trať v Mugellu rád

Pád dnes nepostihl jen Peška, ale i řadu dalších jezdců. I díky tomu a pozornému výkonu se vpřed "prokousával" Abraham, který do závodu odstartoval po 16. čase z kvalifikace až ze čtvrté řady. Brněnský jezdec se propracoval až do elitní desítky, kterou sice ještě nakrátko opustil, ale nakonec se posunul až na sedmé místo a získal devět bodů.

"Trať v Mugellu je technicky náročná, ale mám ji rád. Jelo se mi dobře, bojoval jsem s Aojamou, Locatellim a Espargarem, což jsou zkušení jezdci. Těsně před koncem se mi podařilo Aojamu předjet a projížděl jsem cílem na krásném sedmém místě. Jsem šťastný, je to velké povzbuzení pro každého z nás," uvedl Abraham v tiskové zprávě.

Z vítězství se nakonec radoval Simoncelli, který vyšel úspěšně z dramatického souboje s Hectorem Barberou, který pro španělského pilota skončil po kontaktu obou soupeřů ošklivě vypadajícím pádem. Druhý tak nakonec dojel Debon, třetí Lüthi.

Rossi byl rozesmátý i na helmě

Sedminásobný mistr světa Rossi dosáhl po triumfech ve Francii a Číně na třetí vítězství za sebou z první pole position v sezoně. Po nepovedeném startu se sice slavný jezdec na yamaze mírně propadl, po čtyřech kolech se však dostal zpět do čela a vedení už nepustil.

Devětadvacetiletý Rossi, jenž si pro své fanoušky připravil speciální design helmy se svým rozesmátým obličejem, vyhrál o více než dvě sekundy před mistrem světa Caseym Stonerem na ducati. Třetí byl španělský jezdec Hondy Dani Pedrosa, jenž je o 12 bodů druhý za Rossim v celkovém hodnocení šampionátu.

Rossi si dnes v Muggelu připsal 91. triumf ve Velkých cenách v kariéře a osamostatnil se tak na druhém místě historických tabulek před Španělem Angelem Nietem. K nejúspěšnějšímu Giacomu Agostinimu mu nicméně ještě chybí 31 vítězství.

V nejslabší kategorii do 125 ccm potvrdil dominanci domácích jezdců Corsi, jenž vyhrál v těsném dojezdu o pouhých 19 tisícin sekundy před úřadujícím mistrem světa Gáborem Talmacsim. Italský jezdec na aprilii se díky třetímu vítězství v sezoně dostal do čela šampionátu, který vede se stejným bodovým ziskem jako dnes čtvrtý Francouz Mike di Meglio s derbi.

Grand Prix Itálie:
Do 125 ccm:
1. Corsi (It./Aprilia) 39:59,020, 2. Talmacsi (Maď./Aprilia) -0,019, 3. Espargaro (Šp./Derbi) -0,036, 4. Di Meglio (Fr./Derbi) -0,135, 5. Smith (Brit./Aprilia) -0,178, 6. Gadea (Šp./Aprilia) -0,490.
Průběžné pořadí MS (po 6 ze 17 závodů): 1. Corsi 87, 2. Di Meglio 87, 3. Terol (Šp./Aprilia) 75, 4. Olive (Šp./Derbi) 65, 5. Bradl 64, 6. Espargaro 55.
Do 250 ccm:
1. Simoncelli (It./Gilera) 40:19,910, 2. Debon (Šp./Aprilia) -0,499, 3. Lüthi (Švýc./Aprilia) -0,712, 4. Kallio (Fin./KTM) -7,403, 5. Pasini (It./Aprilia) -12,542, 6. Locatelli (It./Gilera) -12,790, 7. Abraham -16,114, ...L. Pešek (oba ČR/Aprilia) nedokončil.
Průběžné pořadí MS (po 6 ze 17 závodů): 1. Kallio 106, 2. Pasini 88, 3. Debon 79, 4. Simoncelli 78, 5. Aojama (Jap./KTM) 61, 6. Takahaši (Jap./Honda) 59, ...15. Abraham 21, 18. Pešek 12.
MotoGP:
1. Rossi (It./Yamaha) 42:31,153, 2. Stoner (Austr./Ducati) -2,201, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -4,867, 4. De Angelis (San Mar./Honda) -6,313, 5. Edwards (USA/Yamaha) -12,530, 6. Toseland (Brit./Yamaha) -13,806.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 18 závodů): 1. Rossi 122, 2. Pedrosa 110, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) 94, 4. Stoner 76, 5. Edwards 58, 6. Capirossi (It./Suzuki) 51.

Reklama

Související témata: