Hlavní obsah

Žerava vyhrál před Čepelákem mistrovský motokros ve Stříbře

Martin Žerava vyhrál ve Stříbře druhý závod motokrosového domácího šampionátu v královské kubatuře open. V součtu dvou jízd v neděli nasbíral o dva body více než úřadující český mistr Jiří Čepelák, který využil absenci zraněného Jana Zaremby k posunu do čela celkové klasifikace. V něm má ale pouze tříbodový náskok před Petrem Bartošem, Žerava je třetí.

Článek

V obou finálových jízdách zaskočil soupeře bleskovými starty Petr Masařík, který ale ani jednou nevydržel na medailových pozicích. Poprvé mu vedení vydrželo jen jedno kolo, než jej vystřídal Žerava, ve druhém závodě se držel v čele šest okruhů, ale od druhé třetiny závodu už kontroloval první místo Čepelák. Ten v závěru ještě odrazil poslední zoufalý Žeravův útok, přesto s ním v součtu s třetím místem z úvodní jízdy těsně prohrál.

"V první jízdě jsem nechtěl zbytečně riskovat. Ve druhé se mi vydařil start a vyčkal jsem si na vhodnou příležitost k útoku. Trať ve Stříbře mi vyhovuje," pochvaloval si nový lídr seriálu Čepelák. Z průběžného vedení měl radost. "Ale šampionát má za sebou teprve první třetinu. Ještě se může hodně změnit," dodal.

Ve slabší třídě MX2 se započítávaly body do mistrovství České republiky poprvé a nejvíce jich získal slovenský jezdec Martin Kohút. První jízdu vyhrál a ve druhé skončil s půlminutovou ztrátou druhý za vítězným Petrem Smítkou.

Třetí závod seriálu je na programu 22. června v Šumperku.

MR v motokrose:
Open:
1. jízda: 1. Žerava, 2. Michek (oba Honda), 3. Čepelák (Yamaha), 4. Bartoš, 5. Masařík (oba Honda), 6. Kadleček (Suzuki).
2. jízda: 1. Čepelák, 2. Žerava, 3. Michek, 4. Bartoš, 5. Kadleček, 6. Masařík.
Celkově: 1. Žerava 47, 2. Čepelák 45, 3. Michek 42.
Průběžné pořadí MČR: 1. Čepelák 81, 2. Bartoš 78, 3. Žerava 67, 4. Kadleček 65, 5.-6. Michek a Masařík oba 60.
MX2:
1. jízda: 1. Kohút (SR/KTM), 2. Kulhavý (Suzuki), 3. Smítka, 4. Votroubek (oba Yamaha), 5. Špičák 6. Romančík (oba Honda).
2. jízda: 1. Smítka, 2. Kohút, 3. Špičák, 4. Kosmák, 5. Kolenčík (Honda), 6. Votroubek.
Celkově a průběžné pořadí MČR: 1. Kohút 47, 2. Smítka 45, 3. Špičák 36, 4. Votroubek 33, 5. Kosmák 29, 6. Čadek 27.
Veteráni celkově: 1. Heinrich (TM) a Krč oba 45, 3. Kovář (oba Honda) 44.
Průběžné pořadí MČR: 1. Kovář 94, 2. Heinrich 89, 3. Krč 85.

Reklama