Hlavní obsah

Smrž v USA zazářil šestým místem a pak byl diskvalifikován

Motocyklový jezdec Jakub Smrž prožil během premiérových závodů mistrovství světa superbiků na okruhu v Salt Lake City dvě naprosto odlišné jízdy. V té první zazářil šestou příčkou, kterou vyrovnal své nejlepší umístění v šampionátu, ze druhého závodu byl kvůli chybnému vyjetí z boxů diskvalifikován.

Článek

V první jízdě v Utahu pětadvacetiletý Smrž potvrdil časy, které zajížděl v kvalifikaci a trénincích. Šestou příčkou zopakoval českobudějovický jezdec na ducati výsledek, kterého dosáhl koncem dubna v nizozemském Assenu.

Smrž si pochvaloval vydařený start a nájezd do první zatáčky. "Sice trošku riskantně, ale z první zatáčky jsem vyjížděl na čtvrtém místě a během několika kol jsem začal dojíždět Corsera s Neukirchnerem. Bohužel zhruba osm kol před koncem začala motorka hlásit chybu kontroly trakce a musel jsem ji vypnout," uvedl dnes český jezdec v tiskové zprávě.

Na druhý závod bude oproti tomu chtít Smrž nejspíš rychle zapomenout. Už ve čtvrtém kole viděl od komisařů černou vlajku znamenající diskvalifikaci za to, že vyjel od mechaniků v momentě, kdy byla boxová ulička uzavřena.

"Při odstartování do zahřívacího kola mi motorka chcípla a musel jsem jet z boxové uličky. Na jejím konci stál traťový komisař se zelenou vlajkou a hned těsně za ním byl červený semafor, na který jsem neviděl. Tak jsem pokračoval, za tohle porušení pravidel jsem byl diskvalifikován. Je to velká škoda, protože se dalo bojovat i o stupně vítězů," konstatoval Smrž.

Oba závody vyhrál suverénně Španěl Carlos Checa na hondě a pojistil si druhé místo celkového pořadí za Australanem Troyem Baylissem. Smrž zůstal čtrnáctý.

MS superbiků - Salt Lake City (USA)
1. závod: 1. Checa (Šp./Honda) 37:04,991, 2. Corser (Austr./Yamaha) -2,809, 3. Fabrizio (It./Ducati) -6,546, ...6. Smrž (ČR/Ducati) -17,126.
2. závod: 1. Checa 38:44,105, 2. Neukirchner (Něm./Suzuki) -3,547, 3. Fabrizio -6,613, ...Smrž diskvalifikován.
Průběžné pořadí MS: 1. Bayliss (Austr./Ducati) 194, 2. Checa 166, 3. Neukirchner 144, ...14. Smrž 51.

Reklama