Hlavní obsah

Plochodrážník Šváb už po zranění nebude závodit

Plochodrážní jezdec Antonín Šváb ukončil kvůli potížím po těžkém zranění kariéru. O rozhodnutí čtyřiatřicetiletého vicemistra republiky na dlouhé dráze z roku 2005 informovala internetová stránka speedwaya-z.cz.

Článek

V lednu 2006 český reprezentant havaroval v argentinském mistrovství. Po nárazu hlavou do mantinelu utrpěl těžké zhmoždění mozku a rozsáhlý traumatický šok, měl zlomenou čelist, ruku a lopatku. V nemocnici v Bahía Blance strávil měsíc, pak pobýval na rehabilitační klinice v La Platě.

Nyní definitivně přestal pomýšlet na návrat. "Za poslední měsíc se situace zhoršila. Zůstaly problémy s komunikací a krátkodobou pamětí. To se dá obejít, jenže se mi začíná točit hlava. A jsem nestabilní. Třeba mám problém trefit se na schod, když scházím dolů," uvedl na plošinářském webu.

Podle lékařů by v sedle motocyklu příliš riskoval. "Když jsem viděl podobný případy, je zázrak, že dokážu mít normální chůzi a že jsem vůbec myslel na motorku. Riziko by bylo neúměrně vysoké a kvůli dceři a manželce ho nemíním podstupovat," dodal Šváb.

Reklama