Hlavní obsah

Česká Grand prix slibuje rekordy

PRAHA

Nebývalé domácí zastoupení přinese česká plochodrážní Grand prix. Hned čtyři domácí jezdci budou v Praze 2. srpna ve hře. To tu v éře šestnáctičlenného pole ještě nebylo. A k tomu vylepšený pořadatelský rekord: stadión na Markétě uvítá elitu podvanácté v řadě.

Foto: archiv

Start plochodrážního závodu - ilustrační fotografie

Článek

Kdo má jet? Lukáš Dryml, který se kvalifikoval do celého seriálu, Luboš Tomíček jako divoká karta a z domácích zdrojů postaví organizátoři i náhradníky, kteří zpravidla zasáhnou do závodu. Šanci dostanou zkušený Adrian Rymel i mladý dravec Filip Šitera, pokračovatel slavného plochodrážního rodu Vernerů. "Je to vyvážené zastoupení," říká ředitel šestého z 11 dílů GP Petr Ondrašík. Čtyři domácí jezdci se postavili na start GP naposledy ještě v době, kdy do každé bitvy šlo 24 aktérů.

Dryml se vzpamatoval a v kvalifikaci jde dál

Dryml letos skvěle začal, při návratu do GP v Kršku byl šestý, pak už do semifinále mezi osm nejlepších neproklouzl. Při posledním závodě v Kodani si natloukl. "Seriál jedou top jezdci, není jednoduché se prosadit, ale proč by se to nemohlo obrátit," věří trenér reprezentace Milan Špinka. Maximem českého jezdce v Praze je Kasperovo páté místo z roku 1999.

Pád Drymla nezaskočil, den po dánské GP v Čenstochové vstoupil do kvalifikace o účast v příštím ročníku seriálu. "Vzpamatoval se a postoupil do semifinále i s bratrem Alešem, o víkendu je čeká kvalifikace pro Světový pohár týmů," připomíná Špinka.

Na mistra světa Pedersena a spol. i fandy čeká vylepšený stadión. "Pro město je to reklama, závod má i podporu radnice," říká náměstkyně primátora Marie Kousalíková.

"Na Markétě se opět zvýší počet míst k sezení, což ale ubere z kapacity," připomíná Ondrašík s tím, že na největší motopodnik v Praze běží předprodej vstupenek.

Reklama

Související témata: