Hlavní obsah

Smrž před závodem MS superbiků v Brně nemá konkrétní cíl

BRNO

Bez konkrétního cíle vstoupí jediný stálý český zástupce v mistrovství světa superbiků Jakub Smrž do nedělního devátého pokračování šampionátu na Masarykově okruhu v Brně. Smrž je zatím v průběžné klasifikaci seriálu na 14. místě.

Článek

"Závod na domácí trati je sice hezký, ale nemám ho příliš rád. Každý z okolí se soustředí pouze na tento závod. Jsem pod velkým tlakem," uvedl Smrž na úterní tiskové konferenci v Brně.

Zároveň ale přiznal, že by chtěl bojovat o přední umístění. "Zda ale budu desátý, nebo v absolutní špičce, se teprve uvidí podle vývoje situace. Cíl si nestanovuji, protože se to ani nedá," dodal Smrž, který se domnívá, že oba nedělní závody budou zcela jiné. Hlavně proto, že na trati je položen nový asfaltový povrch.

Nový povrch vytvořil pro závodníky nové podmínky

"I když většina jezdců zná brněnský okruh, znamená nový asfaltový povrch pro všechny jiné podmínky. Nejsou sice tak hrozné, jak jsem čekal, roli bude hrát také teplota i jiné faktory," uvedl Smrž. Ten měl možnost si novou trať vyzkoušet v několika jízdách, což by podle něj mohlo znamenat malou výhodu.

Do nejlepší desítky se Smrž dostal zatím v závodech v nizozemském Assenu a v americkém Salt Lake City. Po své loňské superbikové premiéře zůstal věrný značce Ducati ve stáji Guandalini Racing, která je s výkony českého jezdce natolik spokojená, že mu nabídla smlouvu i na příští sezónu.

Do mistrovství světa superbiků v Brně vedle Smrže zasáhnou na divokou kartu i další dva čeští jezdci Miloš Čihák a Jiří Dražďák. Vedle této trojice se představí o víkendu v rámcových závodech i další čeští závodníci.

Chce se předvést i Jakubův bratr Matěj

Mladší bratr Jakuba Smrže Matěj je průběžně sedmý v seriálu Poháru FIM superstocků 1000, v kterém už startuje druhým rokem. "Chtěl bych se předvést co nejlépe. Důležité bude nespadnout. Za celou sezonu jsem utrpěl čtyři pády, z toho dva při testování na nové trati v Brně," poznamenal Matěj Smrž.

Součástí programu bude i závod seriálu mistrovství Evropy třídy superstock 600, v kterém je na druhém místě Patrik Vostárek. V předcházejících dvou závodech tohoto seriálu na Nürburgringu a v Misanu zvítězil a snížil ztrátu na vedoucího jezdce průběžné klasifikace Francouze Lorise Baze na pouhých 12 bodů. "Rád bych vyhrál do třetice i v Brně. Změnil jsem psychickou přípravu do závodu, což mi hodně pomohlo," tvrdí Vostárek.

Ve startovním poli jej doplní ještě další čeští jezdci Ondřej Ježek a Michal Šembera. Ježek ale má v programu mistrovství Evropy start pouze ve třech závodech, neboť dal přednost mezinárodnímu mistrovství Německa. Mladý Šembera sice startuje pravidelně v celém seriálu, v dosavadním průběhu sezony ale často padal. "Je to zřejmě v přemíře snahy být co nejlepší," uvedl Šembera, jenž by rád právě na brněnském okruhu nasadil k obratu k lepším výsledkům.

Reklama

Související témata: