Hlavní obsah

Odvážný mladý dravec na motorce Pilát se změní v toreadora

Michal OsobaPrávo

Jako každé ráno šel Petr Pilát den před vysvědčením do školy. Zpráva, která mu ale cestou zapípala v mobilu, v něm rozpoutala gejzír radosti. „Jsi přijatý na Red Bull X-fighters v Madridu,“ stálo v ní. Sedmnáctiletý mladík se v pátek stane nejmladším jezdcem na nejprestižnějším evropském závodě ve freestyle motokrosu. „Měl jsem z toho druhé Vánoce,“ přiznává.

Článek

Přitom stačilo málo a ze splněného snu se stala černá můra, Pilát málem do Madridu neodletěl. „To bych se asi zbláznil,“ oklepe se při vzpomínce na sobotní trénink na domácí dráze v Čerčanech. „Nedotočil jsem salto, ještě na mě spadla motorka, ale byly to naštěstí jen odřeniny a spáleniny,“ vypráví a ukazuje na bok, zalepený několik náplastmi.

Pád vyděsil i tátu

Pád vyděsil i jindy poklidného Pilátova otce. „Pěkně se lekl, hned ke mně běžel, jestli se mi nic nestalo. Já si taky hned kontroloval, jestli jsem celý,“ přiznával mladík.

Po zkušenosti z Mexika si odbude druhý start v prestižní sérii. Madrid je pro freestyle motokrosaře něco jako Wimbledon pro tenisty či Götzis pro vícebojaře. Posvátné místo. Jezdci se snaží okouzlit téměř 25 tisíc diváků i pětičlennou porotu triky, nad nimiž zůstává rozum stát. To vše v býčí aréně Las Ventas na náměstí Plazza de Torros.

„Je vidět, že to je pro býky,“ popisuje Pilát, jenž byl vloni v Madridu jako divák. „V Mexiku to bylo podobné. Motorky jsou v chlívkách, je tam sláma, ale vedle je moderní elektronika,“ popisuje Pilát zákulisí arény.

Matka se raději nedívá

Kvůli tomuto zážitku byla zkrácena i dovolená Pilátovy rodiny. „Jedeme do Itálie, mělo to být na 14 dní, tak vyrazíme později. Když jsem to říkal mamce, jen se smála. Vzala to v pohodě,“ vykládá talentovaný jezdec. Od jeho těžkého zranění před čtyřmi lety přitom Pilátova matka raději syna při závodech nesleduje.

V pátek, kdy Nova vysílá závod ze záznamu od 23.50, ale asi udělá výjimku. „Nejdřív se ptala, jestli je to živě. Když jsem ji ujistil, že ne, tak říkala, že se podívá, když už bude vědět, že jsem v pořádku,“ vykládá Pilát, jenž jako nejmladší jezdec na světě zvládl salto vzad na motorce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články