Hlavní obsah

MS silničních motocyklů se pojede na nové trati u Balatonu

Světový šampionát silničních motocyklů bude mít od příští sezóny novou zastávku v Maďarsku. Grand Prix Balatonu se pojede na zbrusu novém okruhu, který se teprve začne stavět. Vedení seriálu se dohodlo s maďarskými organizátory na pětileté smlouvě, nový závod se pojede v září.

Článek

Maďarský ministr hospodářství Gordon Bajnai na středeční tiskové konferenci oznámil, že na jihozápadním břehu jezera vyroste během příštího roku nový areál za 80 miliónů eur (asi 1,9 miliardy korun). Hlavním investorem bude španělská společnost Sedesa.

Okruh by měl být 4,6 kilometru dlouhý a podobat se nejvíce trati ve španělské Valencii. Na návrhu trati se bude podílet domácí závodník Gábor Talmacsi a také mnohonásobný šampión nejsilnější kubatury Ital Valentino Rossi. Areál by měl respektovat rekreační duch oblasti, takže v němž bude mít své místo i golfové hřiště nebo pětihvězdičkový hotel.

Závody motocyklového šampionátu se dlouho jezdily na budapešťském Hungaroringu, naposledy se tam ale konaly v roce 1992. O to větší zájem si organizátoři slibují v příštím roce při premiéře u Balatonu, kde očekávají až 140 tisíc diváků. Jen na loňský závod MS v Brně dorazilo na 40 tisíc Maďarů, teď budou zřejmě cestovat opačným směrem i čeští fanoušci. Ještě více sázejí Maďaři na silný zájem rakouských motocyklových příznivců.

Reklama

Související témata: