Hlavní obsah

Tomíček si před pražskou bitvou užije domácí postel

PRAHA

Pod novými světly na pražské Markétě řádil na motorce Luboš Tomíček už včera večer, v sobotu večer půjde do tuhého. Čeká ho start v české plochodrážní Grand prix! Na stadiónu vzdáleném od jeho bydliště na pražských Petřinách pár set metrů.

Článek

Může tam dojít i pěšky. „Ale asi jsem zhýčkaný, jezdím někdy autem,“ přiznává s úsměvem jezdec Olympu.

Jako náhradník pro celou letošní Grand prix tentokrát nemusel čekat, jestli pro zranění někdo vypadne z elitní sestavy a pustí ho do boje. Pořadatel ho pozval na start coby divokou kartu. Vedle Lukáše Drymla, stálého českého zástupce v seriálu, tak domácí barvy budou mít ve hře hned dva zástupce.

Dvaadvacetiletý Tomíček se už potřetí v téhle sezóně a celkem popáté sveze s nejlepšími jezdci světa. „Nervozita už mě snad tolik nebude svazovat,“ doufá. Pražský závod jej vytrhne z běžného tvrdého plochodrážního života a z nekonečného putování za štacemi po celé Evropě. „Domácí postel, žádný hotel, žádné cesty,“ libuje si. Ale jinak jej nic mimořádného před bitvou nečeká. „Trénink, večeře, jedno pivo, to je ideální na uklidnění. A spánek,“ brání se zvěstem, že večer před GP bývá nezřídka termínem zábavy v nabitém kalendáři plochodrážníků.

Ovšem ještě před pokračováním seriálu vyrazí na středeční a čtvrteční závody do Británie. V tamní lize sbírá body pro tým Lakeside Hammers.

Lituje brzkého vyřazení z kvalifikace

„V minulosti se mi více dařilo tady na kontinentě, teď je to naopak. Bodový průměr v britské lize mám tak dobrý jako už dlouho ne. Naproti tomu jiné závody mi nevycházejí,“ lituje zejména brzkého vyřazení z kvalifikace pro příští ročník GP. Loni v ní přitom byl ve hře do poslední chvíle, až dodatková jízda rozhodla, že na něj zbude pozice náhradníka.

Ale už dvakrát se letos posunul do závodu a ke dvěma třináctým místům v polském Lešně a ve švédském Göteborgu. „Tam jsem mohl být i výš,“ posteskne si nad ztraceným vedením v jedné z jízd na stadiónu, který byl pro plošináře uzpůsoben jen nakrátko. „Podle toho taky dráha vypadala. Byla brzy rozbitá. O to víc se všichni těší do Prahy na zdejší stálý ovál,“ říká Tomíček, který v české metropoli startoval při GP už dvakrát, vždy byl čtrnáctý.

„Jezdím tady rád, vždyť jsem se tady naučil zatáčet,“ připomíná a plánuje: „Vše do desátého místa beru jako úspěch.“

Výraznější domácí výsledek si přejí i pořadatelé. „Doufám, že aspoň jeden z našich bude v semifinále,“ věří ředitel závodu Petr Ondrašík.

Udělají organizátoři dráhu tak, aby seděla Čechům? „Ole Olsen to hlídá, těžko lze někomu nahrávat,“ připomíná Ondrašík neúprosného seriálového dánského šéfa, kdysi též závodníka. „Stará se, aby to pro všechny bylo stejné. Ale nejlepší pro Dány,“ dodává s úsměvem Tomíček.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články