Hlavní obsah

Šrámy pole hvězd při plochodrážní GP neoslabí

Václav ProcházkaPrávo

Šrámy i bolest jdou stranou, z elitní sestavy plochodrážníků nebude v Praze na Markétě v sobotu večer při již dvanácté české Grand prix nikdo chybět. Australský exmistr světa Jason Crump už po zranění ruky závodil a v pátek odpoledne i trénoval, na ovály se vrátil i jediný stálý český zástupce mezi elitou Lukáš Dryml.

Článek

"Každý bod je pro jezdce důležitý. Víkendový pád v Polsku by neměl vyřadit ani náhradníka Filipa Šiteru," říká ředitel závodu Petr Ondrašík a přeje si úspěch Čechů v tvrdé konkurenci dánského obhájce titulu Nickiho Pedersena a pole dalších hvězd. "Po testech si domácí jezdci pochvalovali nová světla i dráhu," připomíná s nadějí Ondrašík.

Šitera trénoval krátce. „Po těch pádech toho mám dost, ale na závody je vše nachystáno, Markétu znám dobře,“ dodal Šitera po tréninku. Co kromě bitvy jezdců, jejichž seriál se zlomí do druhé půle, čeká v sobotu fandy? Dvě hodiny před startem bude autogramiáda hvězd, doprovodný program, nakonec i ohňostroj.

Letní termín Grand prix svědčí

Tisíce nadšených fandů, vůně paliva, dramatické bitvy! I letos mají motorističtí příznivci v českých podmínkách žně. Superbiková podívaná v Brně je minulostí. V sobotu večer si ale užijí fanoušci ploché dráhy při největší motoristické akci roku v Praze. Na Markétě se jede Grand prix. A konec srpna je tradičně vyhrazen silničnímu šampionátu na brněnském okruhu.

„Na letní termín už jsme si zvykli,“ říká ředitel pražského podniku Petr Ondrašík.

Zažil pořádání závodů GP od jara do září. Stále při tom spoléhá na to, že ochozy pomůžou naplnit Poláci, pro něž je plošina národním sportem, zvláště když se tamním jezdcům daří. A to platí i teď. Ve Vojensu byli nedávno kousek o týmového titulu mistrů světa. Ve hře v individuální soutěži o nejvyšší příčky zůstává Tomasz Gollob. „Ale vyrovnává se to chodí stále více i českých fandů,“ připomíná Ondrašík.

Letní termín by se mu zamlouval i pro příští rok, na který uzavřel smlouvu. „Ale promotér nabízí zářijový, ten se nám nezamlouvá,“ tvrdí Ondrašík. Spíše by si dokázal představit návrat k jarnímu konání GP. „To se seriál rozjíždí, každý je plný očekávání, v minulosti jsme si ověřili, že to je asi termín vůbec nejlepší,“ dodává Ondrašík. O podobě příštího ročníku seriálu se ještě bude vyjednávat, definitivní scénář bude jasný na podzim.

Plochodrážní GP - Praha-Markéta (sobota 19 h)
Stav MS:
1. N. Pedersen (Dán.) 80 b., 2. Crump (Austr.) 70, 3. Hancock (USA) 64, 15. Dryml 16, 18. Tomíček (oba ČR) 8.
Česká účast:
L. Dryml (stálý účastník), Tomíček (divoká karta), Rymel, Šitera (oba náhradníci).
Značná část vstupenek k sezení je vyprodaná, ale do některých sektorů ještě jsou. Dostatek je lístků ke stání.

Reklama

Související témata: