Hlavní obsah

Motocyklový závodník Abraham se chce dostat v Brně do desítky

Dostat se mezi nejlepší desítku v brněnském závodu mistrovství světa silničních motocyklů by český jezdec Karel Abraham považoval za velký úspěch. Takového umístění totiž dosáhl v předcházejících deseti závodech letošního seriálu ve třídě do 250 ccm pouze dvakrát: hned na úvod v březnu v Kataru skončil sedmý a stejný výsledek vybojoval i 1. června v italském Mugellu. Na Masarykově okruhu v Brně se pojede v neděli 17. srpna.

Článek

V průběžném pořadí mistrovství světa patří Abrahamovi 15. místo se ziskem 25 bodů, druhý český jezdec Lukáš Pešek má o tři body méně a je sedmnáctý. Abrahamovou noční můrou jsou však v poslední době časté pády. Kvůli nim nedokončil tři z posledních čtyř závodů.

"Nebýt pádů, tak jsem na tom mohl být mnohem lépe. Zbytečně jsem ztratil hodně bodů. Ale slovo kdyby neplatí ani v motorismu. Snažím se zamyslet nad tím, kde dělám chyby. Zatím se mi je ale nedaří odstranit," uvedl Abraham na středeční tiskové konferenci v Brně.

Abraham havaroval i v posledním závodě

Pádu se nevyhnul ani v minulém závodě čtvrtlitrů v polovině července na německém Sachsenringu, kde odjel pouze tři kola. Po závodě si vzal dovolenou, v roli diváka zamířil na samostatný závod třídy MotoGP do americké Laguny Seca a hned po návratu začal pracovat na fyzické kondici. V posilovně nejen zvedá činky, ale i běhá na pásu a jezdí na rotopedu. "Nyní mě bolí nejen nohy, ale i celé tělo. Ale zlepšit kondici jsem potřeboval," vysvětlil Abraham.

Domácí trať nepovažuje na nově položeném povrchu okruhu za výhodu. "Absolvoval jsem na Masarykově okruhu pouze dva testovací dny. Stačili jsme nastavit motocykl, ale stejný časový prostor k přípravě měli i ostatní soupeři," tvrdí Abraham. Přiznal nicméně, že má v domácím prostředí větší trému, neboť se chce svým fanouškům ukázat v co nejlepším světle.

V Brně se představí i Pešek

Vedle Abrahama se na Masarykově okruhu představí ve třídě do 250 ccm také další stálý jezdec mistrovství světa Lukáš Pešek. Ten se ale ze středeční tiskové konference omluvil, neboť jej čekaly týmové povinnosti. Ve třídě do 125 ccm v brněnském závodě pojedou Karel Pešek, Michal Prášek, Lukáš Šembera a Andrea Toušková, vesměs na divokou kartu.

V loňském roce zavítala do Brna na závod mistrovství světa motocyklů rekordní návštěva: dva dny tréninků a závod navštívilo 240 000 diváků. Brněnský závod byl poté vyhlášen i jako nejlepší v organizaci z celého seriálu. Ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová ale nepředpokládá, že by loňský divácký rekord padl.

Návštěvu ovlivní i olympiáda

"Zázraky se nedějí každý rok. Jednak je letos olympiáda, loni přijelo také hodně zahraničních diváků. Zřejmě ale bude úbytek návštěvníků z Rakouska. Byla bych spokojena, kdyby přišlo po tři dny přes 200 000 diváků," poznamenala Ulmanová.

Letošní novinkou v Brně bude ve čtvrtek 14. srpna od 14:00 do 16:00 otevření boxové uličky pro návštěvníky. Vstupenka do tohoto prostoru bude stát 400 korun a výtěžek bude na přání promotéra věnován v rámci akce nadace Jezdci pro zdraví na zlepšení zdravotních podmínek v Africe. Jedním ze zakladatelů nadace byl v roce 1996 bývalý motocyklový závodník Randy Mamola.

Reklama

Související témata: