Hlavní obsah

Slovenský motocyklista Katriňák potřebuje nová játra

PRAHA/BRATISLAVA

Slovenský motocyklový závodník Jaroslav Katriňák má vážné zdravotní problémy a bude muset podstoupit transplantaci jater. Pro dvaačtyřicetiletého úspěšného soutěžního jezdce to prakticky znamená konec kariéry.

Foto: www.amadirectlink.com

Ilustrační foto

Článek

Katriňák je podle slovenských médií od minulého týdne v jedné pražské nemocnici, kde se mu lékaři pokusili během tří endoskopických zákroků játra vyčistit. V úterý nicméně rozhodli, že účastník čtyři ročníků Rallye Dakar musí podstoupit transplantaci.

"Zatím to není akutní, není v přímém ohrožení života. Lékaři však zařadili Jara do skupiny 'urgentní'. Čeká na vhodného dárce a okamžitě jde na transplantaci," řekl slovenskému deníku Nový Čas jezdcův manažer a šéf Environ Moto Teamu Andrej Žipaj.

Katriňák, mistr světa v závodech enduro z roku 1991, má zdravotní problémy už delší dobu. Jeho nemoc je dědičná a má původ v oslabené imunitě, přesto letos ještě absolvoval čtyři náročné soutěže a dvě z nich vyhrál.

Podle všeho to však byly poslední soutěže, na kterých startoval. "Momentálně se dá velmi těžko předpovídat, co lékařské zákroky přinesou. Každopádně však na pokračování v profesionální kariéře už nemá velkou naději. Existují sice věci, které by po transplantaci mohl dělat, dokonce by mohl i jezdit. Na těžké soutěže, které v poslední době úspěšně absolvoval, však musí zapomenout," uvedl Žipaj.

Reklama

Související témata: