Hlavní obsah

Motocyklový závodník Abraham si obtížně zvyká na nový stroj

BRNO

Pořádná porce dřiny čeká před zahájením mistrovství světa silničních motocyklů českého závodníka Karla Abrahama, který si ve třídě do 250 ccm jen s velkými obtížemi zvyká na nový motocykl Aprilia. Po skončení loňské sezóny se Abraham radoval z toho, že se stal poprvé v kariéře továrním jezdcem. Tehdy ale zdaleka netušil, jak obtížně se bude seznamovat s novou technikou.

Foto: Cardion AB Motoracing

Karel Abraham představuje svůj stroj Aprilia 250 RSW-LE pro sezónu 2007.

Článek

"Musím si zvyknout na to, že je motocykl o dost těžší, než jsem očekával. Má také jiné nastavení a odlišné jízdní vlastnosti. Prostě se chová zcela jinak než můj loňský stroj," uvedl Abraham po návratu z dvoudenních testů ve Valencii.

V přípravě patřil Abraham mezi nejpilnější. Neúnavně kroužil po závodní dráze a po zastavení v boxech konzultoval problémy s mechaniky. "Velký rozdíl je v kontrole trakce (prokluzování zadního kola), která zcela změnila způsob rychlé jízdy. Ale to se musí učit všichni jezdci. Chtěl bych co nejdříve do tohoto tajemství proniknout. Zatím si ale na změnu zvykám obtížně," přiznal Abraham.

Nová aprilia má osm možností nastavení trakce, které si může jezdec vybrat podle vlastního uvážení a potřeby. Na trati se pak dá volba ještě měnit. "To ale neznamená, že hned po vjezdu do zatáčky se dá přidat plný plyn. V takovém případě se začne motocykl chovat zcela jinak a jezdce vynáší ven," dodal Abraham.

Při testování ve Valencii proto dosahoval oproti loňsku pomalejších časů. "Ale testování bylo velmi užitečné. Už jsem se s motocyklem více seznámil. Je bombastický, má hodně nových dílů. Ve Valencii jsme udělali v tomto směru hodně práce," tvrdí Abraham.

Do konce února ho ještě čeká další testování v portugalském Estorilu, kde se chystá vylepšit nastavení motocyklu. Do prvního závodu MS mu zbývají ještě téměř dva měsíce, seriál začne 12. dubna Velkou cenou Kataru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články