Hlavní obsah

Jakub Smrž by uvítal letošní superbikovou sezónu bez výpadků

PHILLIP ISLAND

Jediný stálý český jezdec v mistrovství světa superbiků Jakub Smrž by chtěl absolvovat nadcházející sezónu bez výpadků, které ho provázely loni. Třináctidílný seriál začne v neděli na australském okruhu Phillip Islands, desáté pokračování bude 26. července na Masarykově okruhu v Brně. Smrž absolvuje celé mistrovství světa superbiků potřetí: předloni skončil celkově čtrnáctý, loni si o jedno místo polepšil.

Článek

"První dva závody v Austrálii napoví, kde bych se mohl výsledkově pohybovat a na co se také zaměřit. Hlavně bych chtěl závodit bez výkyvů a výpadků," řekl před australským startem pětadvacetiletý Smrž, jenž v loňské sezoně čtvrtinu z 28 závodů nedokončil. V předcházejících dvou letech si připsal na své konto 53 startů.

Před novou sezonou se Smrž věnoval hlavně fyzické kondici, na Lanzarote absolvoval atletickou přípravu pod vedením trenéra Jana Janků a doma trénoval s bývalým motokrosařem Zdeňkem Blábolilem. Svůj závodní motocykl Ducati si vyzkoušel v rámci dvoudenního privátního testování ve španělské Almerii a potom při třídenních oficiálních testech v portugalském Portimau.

"Nebylo si na co zvykat. Na motocyklu jsem neseděl pouze dva měsíce. Ale motorka je stejná jako loni. Je na ní sice pár změn, ale žádná není zásadní. Za důležité považuji, že jsem se při testech pohyboval podle dosažených časů v popředí výsledkových listin. I když na tom nelze stavět," uvedl Smrž.

Na zahájení sezony u protinožců se těší. "Líbí se mi nejen krásný okruh v Phillip Islandu, ale také tamní krásná příroda. Proto zůstanu v Austrálii ještě o týden déle a potom se přesunu přímo do Kataru, kde bude v polovině března na programu druhý závod," nastínil své plány český jezdec.

Už loni při mistrovství světa v Brně prodloužil Smrž smlouvu s italským týmem Guandalini Racing. Jeho novým stájovým kolegou je Australan Brendan Roberts, manažerem týmu se stal bývalý závodník Pierfrancesco Chili.

"Po loňských výborných výsledcích chceme Smržovi nastavit podmínky, které umožní další zlepšení. Naopak Robertsovi je třeba poskytnout trochu času, aby získal jistotu v této třídě a dosáhl uspokojivých výsledků," poznamenal Chili, za kterým byl už Smrž na návštěvě v Itálii a oba se potkali i na testech.

Reklama