Hlavní obsah

Plochodrážní elita vyhlíží závod na Markétě, s divokou kartou pojede Kůs

Potřinácté za sebou a v netradičním termínu na konci dubna se pomalu hlásí o slovo Velká cena České republiky na ploché dráze. Podnik na pražské Markétě 25. dubna otevře seriál Grand Prix a při premiéře v novém roce nebude chybět ani české zastoupení - divokou kartu obdržel talentovaný Matěj Kůs.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček, Právo

Český plochodrážní jezdec Matěj Kůs

Článek

Ve startovní listině Grand Prix po loňském působení Lukáše Drymla letos nefiguruje žádný český závodník, organizátoři ale využili možnosti přidělit domácímu jezdci divokou kartu. „Výběr nebyl jednoduchý. Vycházeli jsme z výsledků loňského roku a nakonec jsme se rozhodli dát šanci mladému a talentovanému Matěji Kůsovi. Chceme jej podpořit v růstu, hodně si od něj slibujeme,“ uvedl na adresu devatenáctiletého závodníka ředitel pražského závodu Petr Ondrašík.

Ve startovní listině nechybějí největší světová esa v čele s trojnásobným mistrem světa Nickim Pedersenem z Dánska, náhradníky závodu jsou Luboš Tomíček a Adrian Rymel. "Je pro mě nesmírná čest startovat hned v úvodním podniku seriálu. Nechtěl bych udělat ostudu, ale nebude to lehké. Spokojený budu, když vyjedu čtyři až pět bodů," vzkázal devatenáctiletý Kůs, loni čtvrtý muž seniorského ME.

Vstupenky od 700 do 950 korun  

Plochodrážní stadión na Markétě hostil v posledních letech závod Grand Prix na přelomu července a srpna, pro letošek ale museli organizátoři vybírat z jiného data. „Mezinárodní motocyklová federace měla jiné zájmy. Nabízeli nám buď start seriálu, nebo termín čtrnáct dnů před Zlatou přilbou, což bylo nepřijatelné,“ přiblížil Ondrašík. Časný termín pro pořadatele znamená větší intenzitu příprav, organizace ale běží bez problémů. „Je nám ctí celý seriál otevírat,“ dodal šéf závodu.

Praha se může pochlubit vůbec nejdelší nepřetržitou sérií závodů GP a před letošním ročníkem prošel břevnovský stadión další fází rekonstrukce. „Máme nové tribuny, rekonstrukcí prošly čtyři pětiny sektoru k stání,“ vysvětlil Ondrašík. Pořadatelé očekávají návštěvu kolem deseti tisíc příznivců ploché dráhy, vstupenky v ceně 950 (k sezení) a 700 korun (k stání) jsou již od ledna v prodeji prostřednictvím internetového portálu www.ticketstream.cz.

Letošní ročník GP přinese jednu novinku: startovní čísla si budou závodníci losovat až den před závodem. „Bude to komplikovanější především pro diváky, kteří jsou zvyklí vyplňovat si sami program. Programy budou prázdnější a lidi budou muset víc psát. Věříme, že se nám podaří vymyslet co nejpřijatelnější řešení,“ doplnil Ondrašík. Samotný závod startuje v sobotu 25. dubna v 19 hodin.

Reklama