Hlavní obsah

Šembera chce být v motocyklovém MS nováčkem roku

BRNO

S ambicemi stát se nováčkem roku vstoupí šestnáctiletý Lukáš Šembera do motocyklového mistrovství světa, ve kterém bude v této sezóně vedle Karla Abrahama a Lukáše Peška třetím českým stálým účastníkem. Ve třídě do 125 ccm bude mít k dispozici stroj Aprilia z roku 2007 doplněný některými novými díly. Na souboje se světovou elitou se Šembera chystá bez konkrétních výkonnostních cílů.

Článek

"Pojedu na sto procent a uvidím, jaká z toho vyjde pozice," řekl na pondělní tiskové konferenci v Brně. Vnímá ale jako povinnost kvalifikovat se do všech závodů a v nich by se pak chtěl pohybovat od patnáctého do pětadvacátého místa. "Situace je otevřená, pokud si občas sáhne na bod, tak to budu považovat za velký úspěch. A děláme si zálusk na nejlepšího nováčka roku. Ale všechno bude o štěstí," řekl k vyhlídkám svého syna bývalý jezdec Jiří Šembera.

O vstup do mistrovství světa se Lukáš Šembera pokoušel už předloni, v minulé sezóně v Brně debutoval na divokou kartu a skončil sedmnáctý. Překvapil tehdy stíhací jízdou, při které předjel 19 soupeřů. "Výsledkově jsme poznali, že má Lukáš na to, aby jezdil mistrovství světa. Jednali jsme s několika týmy, díky osobním vazbám s panem Matteonim (majitel týmu Matteoni Racing) se nám podařilo dotáhnout Lukášův start v celém seriálu až do konce," řekl Jiří Šembera.

Na testech v Jerezu dvakrát upadl

Před sezónou se jeho syn svezl při testech v Jerezu, kde dolaďoval nastavení motocyklu. Moc spokojený ve Španělsku nebyl. "Bylo to moje první testování po zimě, proto bylo trochu zvláštní. První den jsem si zvykal na motorku, v průběhu druhého jsem spadl a oprava stroje trvala dost dlouho. V závěru tréninku jsem spadl podruhé a bolestivě jsem si poranil prsty na ruce a dlaň," vyprávěl Lukáš Šembera.

Nyní je už jeho motocykl na cestě do Kataru, kde 12. dubna odstartuje sezóna. Šembera potřebuje ještě doladit nastavení stroje. "Tamní trať je hodně těžká. Navíc se bude závodit za umělého osvětlení. V tom na mě čeká premiéra, stejně jako na dalších zámořských tratích, které vůbec neznám. Ale na tom budou stejně i všichni další nováčci v seriálu," poznamenal Šembera.

Nejvíce se těší na srpnový brněnský závod. "Nechtěl bych být přemotivován, neboť pod psychickým tlakem se chybuje. Hodně bych si přál v Brně vyhrát. Ale když jsem viděl na testování v Jerezu kvality svých soupeřů, tak vím, jak je takové přání nesmírně těžké," dodal Šembera.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články