Hlavní obsah

VIDEO: Letošní Grand Prix na ploché dráze odstaruje v Praze na Markétě

PRAHA

Boj o titul mistra světa na ploché dráze začne v Praze na Markétě. V sobotu 25. dubna se uskuteční Velká cena České republiky, která odstartuje letošní seriál Grand Prix. Divokou kartu od pořadatelů dostal talentovaný jezdec Matěj Kůs. "Je to pro mě velká čest tady startovat," prohlásil nejlepší český plochodrážník uplynulého roku.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček, Právo

Český plochodrážní jezdec Matěj Kůs

Článek

Již potřinácté přivítá pražský stadión Markéta seriál závodů Grand Prix. Letošní boj o titul mistra světa odstartuje v sobotu 25. dubna a zúčastní se ho kompletní světová špička. Titul bude obhajovat Dán Nicki Pedersen. V jeho stínu nebude chtít zůstat polský závodník Tomasz Gollob, který věří, že letos mistrem světa bude právě on. Šlapat na paty by jim měl loni druhý Australan Jason Crump nebo americký jezdec Greg Hancock.

Divokou kartu dostal devatenáctiletý český talent Matěj Kůs. „Je pro mě velká čest tady startovat. Rád bych získal pět šest bodů, pak budu spokojený,“ prohlásil nejlepší plochodrážník ČR za rok 2008. „Cítím se dobře. Problémy jsem měl s motorem na prvních závodech v Polsku. Věřím, že do GP v Praze bude vše v pořádku,“ řekl na tiskové konferenci.

Pomoci k úspěchu by mu měla i psycholožka, se kterou pracuje od podzimu. „Dříve jsem byl hodně zběsilý a vadil mi velký tlak okolí. Nyní se už mnohem více dokážu soustředit na závod. S pomocí paní doktorky jsem na sobě zapracoval a doufám, že se to již brzy na mně projeví,“ přiznal Kůs.

Vstupenky za poloviční cenu

„Letošní GP začíná u nás, kdo je největším favoritem, těžko říci,“ přemýšlel nahlas ředitel závodu Petr Ondrašík. „Všichni začínají na nule, nikdo není ve výhodě. Proto věřím, že i Matějovi Kůsovi se podaří zajet co nejlepší výsledek,“ přál si. Jediným problémem by podle pořadatelů mohlo být počasí, které by poničilo dráhu. „Koukal jsem na dlouhodobou předpověď i na počasí v minulých letech. Většinou bylo docela hezky, tak snad to vyjde i letos,“ doufal Ondrašík.

Pořadatelé doufají také ve vysokou návštěvnost. A aby bylo na stadiónu pořádné domácí prostředí, rozhodli se vytvořit na svých stránkách http://www.speedway-prague.cz/ Fan Club. Každý, kdo se do něj přihlásí, bude mít o polovinu levnější vstupenku do vyhrazených sektorů. Po registraci budou tedy lístky k sezení v sektoru D3 za 700 korun a v G1 za 850. Závod startuje v 19 hodin.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>Startovní listina letošního ročníku GP na ploché dráze:</strong> </td></tr><tr><td>1 N. Pedersen (Dán.), 2 Crump (Austr.), 3 Gollob (Pol.), 4 Hancock (USA), 5 Andersen (Dán.), 6 Adams (Austr.), 7 Jonsson (Švéd.), 8 Holta (Pol.), 9 Nicholls (Brit.), 10 Lindgren (Švéd.), 11 Harris (Brit.), 12 Bjerre (Dán.), 13 Walasek (Pol.), 14 Ulamek (Pol.), 15 Sajfutdinov (Rus.). </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Program MS:</strong> </td></tr><tr><td><strong>25. dubna</strong> - Praha (ČR), <strong>9. května</strong> - Lešno (Pol.), <strong>30. května</strong> - Göteborg (Švéd.), <strong>13. června</strong> - Kodaň (Dán.), <strong>27. června</strong> - Cardiff (Brit.), <strong>1. srpna</strong> - Daugavpils (Lot.), <strong>15. srpna</strong> - Malilla (Švéd.), <strong>29. srpna</strong> - Vojens (Dán.), <strong>12. září</strong> - Krško (Slovin.), <strong>26. září</strong> - Terenzano (It.), <strong>17. října</strong> - Bydhošť (Pol.). </td></tr></tbody>

Reklama