Hlavní obsah

Tomíček: Stres je pryč, baví mě zase závodit

PRAHA

Sezónu plochodrážník Luboš Tomíček sotva načal, ale už tuší, že to bude něco úplně jiného než loňské trápení. „Baví mě zase závodit, stres je pryč,“ libuje si na počátku bitev v tomto roce. Hned v úvodu ho opět nemine setkání s největšími esy – při pražské Grand Prix v sobotu 25. dubna.

Článek

Trpké chvíle, výsledková mizérie... Toho všeho si minulou sezónu užil více než dost, horší to snad nemůže být, říkal si kolikrát. Nakonec přišlo i zranění, přechozený otřes mozku. A předčasný odchod z boje. Už v srpnu. Pak se svezl až při tradičním podzimním memoriálu na počest jeho slavného dědečka v Praze a víceméně symbolicky v Americe.

„Ale to už byl oddech, tam jsem se dával dohromady, byla to dovolená,“ vrací se k podzimnímu výletu za moře teď na pokraji jara, které mu dává novou jezdeckou naději. I v zimě odpočíval více než kdy jindy. Koncerty, tenis... „Zkrátka jsem potřeboval plochou dráhu dostat z hlavy.“

Ale nebylo to jednoduché, vždyť pro minulý rok si nasmlouval pět kontraktů v ligových soutěžích – v Británii, Švédsku, Dánsku, Polsku i v Česku. K tomu závody MS, dostal se k hranici sto startů. Těžko únosná porce... „Pro letošek jsem omezil závody, nemám Anglii. Cítím se skvěle,“ srovnává s loňskými chvílemi třiadvacetiletý plochodrážník.

Rozvrácenou psychiku zvedal všemožně. I kouzlo hypnózy vyzkoušel, aby přišel k pozitivním myšlenkám. Teď má za sebou první jízdy v Polsku. Na mizérii může dát zapomenout i koncem dubna doma na Markétě, pokud se z pozice náhradníka dostane do boje o body v GP.

Jako první rezerva má značnou šanci, že to vyjde. Při většině předešlých vrcholných podniků v Praze na Markétě si rezervista užil závodění více než dost. Netrápí ho, že jisté místo na pražském startu jemu i dalším protřelejším domácím mazákům, připadlo dravému juniorovi Matěji Kůsovi, parťákovi z Olympu „Je to tak, jak to má být, zasloužil si to. Jsme v pohodě, mluvíme spolu dál,“ dodává s úsměvem Tomíček.

Reklama