Hlavní obsah

Pešek byl v Kataru třináctý, Abraham po pádu nedokončil

DAUHÁ

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek si v úvodní Velké ceně mistrovství světa silničních motocyklů v deštivém Kataru připsal tři body za 13. místo. Jeho krajan a soupeř v kategorii do 250 ccm Karel Abraham Grand Prix pod umělým osvětlením na okruhu Losail po pádu nedokončil.

Článek

Závod čtvrtlitrů byl v Kataru jediným, který se kvůli počasí zvládl odjet téměř podle plánu. Jezdce ve stopětadvacítkách zahnal déšť do depa po čtyřech okruzích, piloti královské kategorie MotoGP utekli kapkám ze startovního roštu a už se na trať nedostali. Podle agentury Reuters uvažují organizátoři o přesunutí závodu na pondělí, ale rozhodnutí ještě nepadlo.

Na jezdce ve čtvrtlitrech čekal už na oschlé trati po předchozím dešti zkrácený závod na 13 okruhů a hned v prvním z nich se ocitl mimo trať Pešek. Třiadvacetiletý pražský rodák na aprilii po kontaktu s Matteou Pasinim ztratil hodně času v kačírku. Ještě hůř dopadl Ital, jenž se ocitl na zemi a závod pro něj skončil v depu.

Po dobrém startu jezdil Abraham v elitní desítce, a i když se začal mírně propadat, držel si naději na dobré umístění. Mladý brněnský jezdec však nejprve vyjel mimo trať a za několik kol po návratu dokonce upadl a už se na okruh se svou aprilií nevrátil.

První triumf sezóny v kategorii do 250 ccm získal Španěl Hector Barberá před Francouzem Julesem Cluzelem. Třetím místem po přestupu do čtvrtlitrů překvapil mistr světa z třídy do 125 ccm Francouz Mike de Meglio. Šampióna dvěstěpadesátek Itala Marka Simoncelliho nepustila na start zraněná ruka.

Jezdci v nejslabší kategorii do 125 ccm absolvovali jen čtyři okruhy. Jejich závod byl kvůli dešti přerušen a ukončen. Premiérovým vítězem se stal Ital Andrea Iannone na aprilii, kvůli malému počtu odjetých kol získali piloti pouze poloviční body do průběžného hodnocení. Šestnáctiletý český zástupce Lukáš Šembera s aprilií obsadil při svém debutu na okruhu Losail 25. místo s půlminutovou ztrátou na vítěze.

Déšť ovlivnil už sobotní kvalifikaci, která vinou odloženého začátku skončila až ve čtvrt na dvě místního času.

Velká cena Kataru MS silničních motocyklů:
Do 125 ccm: 1. Iannone (It./Aprilia) 8:37,245, 2. Simón (Šp./Aprilia) -0,180, 3. Cortese (Něm./Derbi) -5,211, 4. Espargaro (Šp./Derbi) -5,769, 5. Smith (Brit./Aprilia) -6,650, 6. Folger (Něm./Aprilia) -6,701, ...25. Šembera (ČR/Aprilia) -28,199.
Do 250 ccm: 1. Barberá (Šp./Aprilia) 26:50,940, 2. Cluzel -0,826, 3. Di Meglio (oba Fr./Aprilia) -6,181, 4. Aojama (Jap./Honda) -6,609, 5. De Rosa (It./Honda) -6,656, 6. Lüthi (Švýc./Aprilia) -6,672, ...13. Pešek -28,906, Abraham (oba ČR/Aprilia) nedokončil.

Reklama