Hlavní obsah

VIDEO: Plochodrážník Kůs chce domácí Grand Prix hlavně přežít ve zdraví

PRAHA

Mládí vpřed! Přesně takovou strategii zvolili organizátoři plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě a rozhodli se udělit divokou kartu pro úvodní závod ještě ani ne dvacetiletému štírkovi Matěji Kůsovi. Závodníka pražského Olympu čeká na břevnovském oválu již tuto sobotu duel se světovou špičkou v čele s úřadujícím šampiónem Nickim Pedersenem z Dánska.

Foto: Sport.cz

Plochodrážní jezdec Matěj Kůs

Článek

Ani letos se nepřetrhne obdivuhodná šňůra pražského závodu, který se na Markétě koná již potřinácté v řadě. Letos však nikoli v tradičním termínu na přelomu července a srpna, ale jako úvodní podnik celého seriálu. „Však také přijedou špehovat pořadatelé všech ostatních závodů,“ vyprávěl v dobrém rozmaru sportovní ředitel závodu Petr Ondrašík při úterním setkání s novináři.

K dobré náladě mají pořadatelé důvod. Ze startovní listiny, která odpovídá výsledkům loňského mistrovství světa, nevypadl pro zranění žádný z borců. Přes poranění kolene v nedělním závodu polské ligy se na start chystá švédská jednička Andreas Jonsson, boj s virózou by měl zvládnout Brit Scott Nicholl. Příznivá je navíc i předpověď počasí.

V seriálu Grand prix nefiguruje letos žádný z českých závodníků, organizátoři ale využili práva udělit divokou kartu a nabídli vstupenku mezi elitu talentovanému Kůsovi. „Hlavním cílem bude dojet ve zdraví. Skvělý výsledek bude, když vyjedu šest bodů,“ podotkl čtvrtý muž loňského ME seniorů. V případě náhlého výpadku někoho z nominované šestnáctky jsou připraveni naskočit do závodu třiadvacetiletý Luboš Tomíček a o deset let starší Adrian Rymel.

Akce pro školáky, plochá dráha hledá nové tváře

Prostřednictvím portálu www.ticketstream.cz stále běží prodej vstupenek, podle Ondrašíka zmizela již více než polovina lístků. Stadión na Markétě je již z větší části osazen sedačkami a vstupenky pro dospělé diváky stojí v rozmezí 700 - 2350 korun. Příznivci zaregistrovaní ve fanclubu české ploché dráhy mají padesátiprocentní slevu. Na páteční trénink zase organizátoři vyhradili tři tisíce vstupenek pro děti školou povinné, lístky je možné rezervovat na sekretariátu Autoklubu Markéta přes web www.speedway-prague.cz. „Členská základna za posledních dvacet let trvale klesá. Potřebujeme přivést nové tváře, chceme oslovit mladé talenty,“ vysvětlil Ondrašík.

Oficiální dění na Markétě odstartuje páteční trénink, jemuž bude předcházet losování startovních čísel. To od letošní sezóny probíhá poprvé za účasti závodníků, kteří si v minulosti stěžovali na neregulérní průběh losu. „Pro pořadatele to znamená zmatek v tištěném programu. Hledáme nejideálnější řešení, diváci navíc dostanou k programu tužku, aby si mohli průběh závodu zaznamenat,“ doplnil Ondrašík. Sobotní program odstartuje v 17 hodin autogramiáda jezdců, první jízda z dvaceti startuje v 19:15. Vítěz prvního závodu sezóny bude znám před 22 hodinou.

Mezi adepty na nejvyšší příčky budou na Markétě patřit již zmiňovaný Nicki Pedersen, Australan Jason Crump či nestárnoucí Greg Hancock. Tradičně se očekává nápor polských fanoušků, kteří poženou vpřed především Tomasze Golloba, loni třetího muže MS. Pozornost bude také soustředěna na výkony teprve devatenáctiletého Emila Sajfutdinova z Ruska.

Startovní listina pro Grand Prix České republiky
1. Nicki Pedersen (Dán.), 2. Jason Crump (Aus.), 3. Tomasz Gollob (Pol.), 4. Greg Hancock (USA), 5. Hans Aandersen (Dán.), 6. Leigh Adams (Aus.), 7. Andreas Jonsson (Švéd.), 8. Rune Holta (Pol.), 9. Scott Nicholls (Brit.), 10. Fredrik Lindgren (Švéd.), 11. Chris Harris (Brit.), 12. Kenneth Bjerre (Dán.), 13. Grzegorz Walasek (Pol.), 14. Sebastian Ulamek (Pol.), 15. Emil Sajfutdinov (Rus.), 16. Matěj Kůs (divoká karta), (ČR).
Náhradníci
17. Luboš Tomíček (ČR), 18. Adrian Rymel (ČR).

Reklama

Související témata: