Hlavní obsah

Motocyklová ikona Rossi chce deset let závodit v rallye

TOKIO

Třicetiletý italský motocyklový závodník Valentino Rossi by rád stihl ještě desetiletou kariéru za volantem rallyeového speciálu. Mnohonásobný šampión královské kubatury MotoGP se o své závodní budoucnosti rozhodne v létě příštího roku, kdy mu vyprší smlouva s Yamahou.

Článek

"Doufám, že přejdu na čtyři kola. Na přestup do formule jedna už je pozdě, ale já věřím, že se má druhá část kariéry odehraje v autě," prohlásil v rozhovoru před víkendovou Grand Prix v Japonsku. "Do formule jedna jsem mohl jít na konci roku 2006. Dlouho jsem jednal s Ferrari, ale nakonec se rozhodl zůstat u motorek. Tím to pro mě skončilo," dodal.

O své vášni pro rallye už dal v minulosti několikrát vědět, dokonce se třikrát zúčastnil závodu mistrovství světa. Naposledy startoval na Britské rallye loni v prosinci, kdy s fordem obsadil dvanáctou pozici. "Mám s touto stájí skvělé vztahy, takže možná budu jezdit u nich," vysvětlil.

V mistrovství světa silničních motocyklů by ho mohla udržet snaha překonat rekord krajana Giacoma Agostiniho v počtu vítězství. Ten jich v 60. a 70. letech nasbíral 122, Rossi na něj ztrácí 25 výher.

"Znamená to, že pokud bych ho chtěl dohnat, musím závodit déle než dva roky. Ale já nikdy nezávodil kvůli rekordům, motivace ho překonat nestačí, musíte si to také užívat," znovu naznačil, že se jeho dny na motocyklu chýlí ke konci.

Osminásobný světový šampion ale zároveň uznal, že v současné době má o motivaci postaráno. V úvodním závodě sezóny jej v Kataru porazil Australan Casey Stoner. "V současné době to vypadá, že můžeme jet oba nejrychleji. Je to s ním vždycky těžké, ale to je moje touha snažit se jezdit až nadoraz. Mám do toho stejnou chuť jako při prvním závodě kariéry," dodal Rossi.

Reklama

Související témata: