Hlavní obsah

Debutant Sajfutdinov šokoval na Markétě zbytek světa

PRAHA

Tomu se říká premiéra! Devatenáctiletý ruský jezdec na ploché dráze Emil Sajfutdinov se v sobotním závodu Grand Prix na pražské Markétě objevil poprvé v kariéře na startu v elitním seriálu a hned si připsal vítězství. Vítěz posledních dvou závodů na břevnovském oválu a úřadující mistr světa, Dán Nicki Pedersen vypadl v semifinále, jediný český zástupce Matěj Kůs obsadil s jedním vybojovaným bodem poslední šestnáctou příčku.

Článek

Sajfutdinov v blízkosti Břevnovského kláštera potvrdil, proč si jej organizátoři seriálu vytáhli mezi elitu. Dravost ruského talentu byla kořením sobotního večera, rozjížďky, v nichž dvojnásobný juniorský mistr světa nastoupil, patřily k nejšťavnatějším. Své dovednosti převedl naplno ve své čtvrté jízdě, v níž se z posledního místa dokázal odvážnými manévry posunout na druhou příčku a nakonec získal i skalp Pedersena.

Zatímco ruský závodník mohl slavit postup do semifinále, postup do elitní osmičky unikl favorizovanému Dánovi Andersonovi a k lítosti početného davu polských fanoušků si cestu dál neproklestil ani jeden z čtveřice jejich zástupců. Stejně jako Kůs, který nenaplnil svůj plán vybojovat pět bodů a jen v sedmé jízdě dojel před Polákem Holtou. "Nezastírám, že se od začátku sezóny hledám. Domácí prostředí mi příliš nesedlo, ale vymlouvat se nechci. Mám se ještě co učit," soukal ze sebe zklamaný český jezdec. Dva připravení náhradníci, Luboš Tomíček a Adrian Rymel do bojů nezasáhli.

Po pádu do finále

Z prvního semifinále se do boje o medaile posunuli Australan Jason Crump a Švéd Fredrik Lindgren. Sajfutdinov v druhé semifinálové jízdě po kontaktu s Pedersenem skončil na škváře a rozjížďka byla restartována. Ruský mladík napodruhé nezaváhal, ujal se vedení a s jistotou si zajistil místo ve finále, kam jej doprovodil Australan Adams. Zklamaný odjížděl do boxů úřadující mistr světa Pedersen i rekordman Greg Hancock z USA, jenž nevynechal jediný z dosavadních 112 závodů GP.

Senzační pouť Sajfutdinova pak pokračovala i ve finále, kde se ruský jezdec protlačil v první zatáčce do vedení, které již nepustil. Stal se tak vůbec prvním jezdcem, který dokázal vyhrát závod Grand Prix při premiérovém startu. "Jel jsem do Prahy s myšlenkami na vítězství. Neřeším, jestli stojím na startu vedle Pedersena, Crumpa nebo Hancocka. Jsem zvědavý, jak se mi bude dařit v dalších závodech," prohlásil rodák ze Salavatu.

Seriál plochodrážní Grand Prix pokračuje 9. května v polském Lešně.

GP České republiky, úvodní závod MS jednotlivců na ploché dráze:
Finále: 1. Sajfutdinov (Rus.), 2. Lindgren (Švéd.), 3. Crump, 4. Adams (oba Austr.).
Pořadí MS (po 1 z 11 závodů): 1. Lindgren 19 bodů, 2. Sajfutdinov 17, 3. Crump 14, 4. Adams 13, 5. Pedersen (Dán.) 12, 6. Jonsson (Švéd.) 11, 7. Hancock (USA) a Bjerre (Dán.) po 10, 9. Gollob 7, 10. Walasek (oba Pol.) 6, ...16. Kůs (ČR) 1.

Reklama