Hlavní obsah

Motocyklový závodník Laconi si v JAR zlomil dva obratle

Francouzský motocyklový závodník Régis Laconi měl v pátečním tréninku na závod mistrovství světa superbiků v Jihoafrické republice vážnou nehodu. Třiatřicetiletý jezdec utrpěl při pádu zlomeninu dvou krčních obratlů, otřes mozku a pohmoždění plic. Lékaři označují jeho stav za stabilizovaný a udržují ho v umělém spánku.

Článek

Laconi sice při nehodě na okruhu v Kyalami nenarazil do žádného objektu, nicméně upadl tak nešťastně, že si způsobil těžká zranění. Bývalého účastníka seriálu MotoGP transportoval vrtulník do nemocnice Sunninghill v Johannesburgu, kde se podrobil důkladným vyšetřením.

Podle oficiální stránky šampionátu superbiků, v nichž jezdí i český závodník Jakub Smrž, má Laconi zlomený třetí a pátý krční obratel. Vyšetření počítačovou tomografií vyloučilo neurologické poškození a po konzultaci se specialistou Mauriziem Zorzim, jenž kvůli tomu dorazil z Pretorie, zatím lékaři odložili úvahy o operaci.

Na určení přesné povahy Laconiho zranění budou lékaři potřebovat tři týdny, během nichž musí Francouz zůstat naprosto nepohyblivý.

Laconi startoval v letech 1992-2002 v přesně 100 Velkých cenách v šampionátu silničních motocyklů. Před deseti lety se dočkal svého největšího úspěchu, když v královské kategorii do 500 ccm vyhrál Velkou cenu Valencie. V šampionátu superbiků má na kontě jedenáct triumfů a 28 umístění na stupních vítězů.

Reklama