Hlavní obsah

Motocyklista Pešek uspěl s odvoláním, podle soudu ale lhal

PRAHA

Pražský městský soud v úterý zrušil rozsudek pro zmeškání, na jehož základě měl motocyklista Lukáš Pešek zaplatit 2,5 miliónu korun sdružení Exces Super Bike. Podle odvolacího senátu totiž pro vydání tohoto rozsudku nebyly dány podmínky. Soud tak vyhověl Peškovu odvolání, zároveň ale některá motocyklistova tvrzení označil za "zjevně nepravdivá". Spor teď musí projednat Obvodní soud pro Prahu 10.

Článek

Exces Super Bike (ESB) s Peškem sepsal příkazní smlouvu, podle které měl za mladého jezdce uzavírat jezdecké a sponzorské kontrakty. Pešek od smlouvy později odstoupil a ESB po něm chce náhradu nákladů, které sdružení údajně vznikly v době do odvolání plné moci.

K nařízenému jednání u Obvodního soudu pro Prahu 10 se motocyklista nedostavil, a soud proto vydal takzvaný rozsudek pro zmeškání, kdy vyhověl sdružení ESB. Pešek se však odvolal s tím, že mu nebyla řádně doručena žaloba ani předvolání k jednání, protože tehdy nebydlel v domě se svým otcem, kam mu soud listiny posílal.

Pešek také tvrdil, že v dané době, tedy od 6. září do 17. září 2007, kdy uplynula zákonná lhůta pro vyzvednutí uložené obsílky, vůbec nebyl v Praze. Od 2. září se prý přesouval obytným autem z Velké ceny San Marina na Velkou cenu Portugalska, která trvala do 16. září, a odtamtud cestoval na Velkou cenu Japonska.

Pešek měl být v Praze 

Právník Exces Super Bike však soudu předložil zprávu ČTK, podle níž byl Pešek přinejmenším 5. září prokazatelně v Praze, a to na besedě s novináři. "Je zřejmé, že (Pešek) uváděl nepravdivá a možná i lživá tvrzení. Je tudíž nevěrohodný stejně jako jím navržení svědci," prohlásila poté předsedkyně odvolacího senátu Eva Zatočilová.

Zpochybnila mimo jiné i výpověď Peškova otce. Ten před soudem uvedl, že s ním syn v době doručování nebydlel - navzdory tomu, že dříve řekl policii pravý opak.

Ačkoliv odvolací soud nepřijal Peškovy námitky ohledně doručení, nakonec rozsudek pro zmeškání přesto zrušil, a to kvůli vadám žaloby. "Podmínky pro vydání rozsudku nebyly dány z toho hlediska, že žaloba neobsahuje tvrzení o tom, kdy byl žalovaný (Pešek) požádán o splnění žalované pohledávky," odůvodnila rozhodnutí Zatočilová.

Odvolací senát tak vůbec neřešil vlastní spor, tedy to, zda Pešek skutečně musí sdružení Exces Super Bike zaplatit 2,5 miliónu korun. Tím se bude zabývat až Obvodní soud pro Prahu 10.

Reklama

Související témata: