Hlavní obsah

Motokrosař Žerava se chce v Holicích přiblížit pátému místu v MS

PRAHA

Předvést se v dobrém světle českým fanouškům i sponzorům a přiblížit se vytouženému pátému místu v konečném hodnocení mistrovství světa kategorie MX3 se bude o víkendu v Holicích snažit motokrosař Martin Žerava.

Článek

Pětatřicetiletý reprezentant je dlouhodobě českou jedničkou v nejsilnější motokrosové kategorii a momentálně mu patří v průběžném pořadí šampionátu deváté místo. Na východě Čech se o víkendu uskuteční pátý díl MS.

"Jsem rád, že se povedlo dotlačit závody do České republiky, když to jezdíme hromadu let se slušnými výsledky," uvedl Žerava v rozhovoru pro ČTK.

Potěšen byl i z toho, že se jede zrovna v Holicích na Pardubicku, kde je domácí trať jeho Ufo racing týmu. "Je ale pravda, že tam nejezdím trénovat, protože z Prostějova, kde bydlím, je to daleko," přiznal. Naposledy tam startoval před rokem při českém mistrovství a podařilo se mu vyhrát.

Na pohled pěkná, ale rychlá a náročná trať

I proto má 1741 metrů dlouhou trať celkem rád. "Je těžká. Vypadá na pohled pěkná, ale když na ní člověk jede, tak je to rychlé a náročné. Po čase se rozbije. My Češi ale víme, co nás čeká a nemine," pousmál se Žerava, který se chce v domácím prostředí ukázat v dobrém světle.

"Po náročném začátku sezony, kdy jsem hodně času trávil v autě, jsem měl trochu volna, tak jsem se snažit trochu natrénovat. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale snad to bude dobré," podotkl Žerava.

Český reprezentant se bude snažit napravit i bodový nezdar z minulého závodu v Chile, kde jej v první finálové jízdě zastavil pád a v druhé porucha motocyklu. Celkem tak v Jižní Americe získal jen sedm bodů za čtrnácté místo.

S devátým místem spokojenost

"Byla to škoda, ale i to se v motokrose stává. V první jízdě jsem spadl ve třetím kole, kdy jsem byl osmý, a než jsem nastartoval motorku, tak jsem se propadl. Pak to bylo celkem slušné. Ve druhém finále jsem byl před poruchou pátý... Snad jsem si to ale vybral a teď už bude motorka fungovat," řekl Žerava.

Zkušený závodník je aktuálně v MS devátý, s čímž je vcelku spokojený. "Oproti loňsku a předloňsku se konkurence vyrovnala a přitvrdila. Ještě nás čeká více než deset závodů, takže je vše otevřené, i když špička mi trochu utekla," řekl Žerava.

Před sezonou si stanovil cíl skončit do pátého místa. "Chtěl bych pokořit šestou příčku. Čtyřikrát jsem byl šestý, loni sedmý. Snažím se pro to udělat vše. Čeká nás pár tratí, kde bude písek, který mi moc nesedí, ale snad to vyjde. Budu muset více bojovat," dodal.

Reklama