Hlavní obsah

Motokrosař Žerava dokázal vyhrát v Holicích první jízdu

HOLICE

Fantastický zážitek z prvenství v úvodní jízdě a solidní bodový příděl za 6. místo ve druhé, to je zisk Martina Žeravy z pátého dílu motokrosového MS kategorie MX3 na domácí holické trati.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Motokrosař Martin Žerava při závodu mistrovství světa třídy MX3 v Holicích.

Článek

„Vítězství před několika tisíci českými fanoušky, to pro mne bylo něco úchvatného. Základ vidím ve výborném začátku. Poslal jsem to hned z roštu, co to šlo a vyšlo mi esíčko po startu. Mydlili jsme se tam tři na lokty, ale já neuhnul a udělal si náskok. Chytil jsem dobré tempo a na rozdíl od Vanniho či Salviniho nechyboval,“ líčil nadšený Žerava, když projel první cílem.

Druhý díl závodu o tři hodiny později ovlivnil hustý dešť, Žerava přesto držel druhou příčku za Francouzem Vannim, jenže v závěru na kluzké trati zaváhal „Při dobržďování v jedné z hlubokých kolejí tři kola před cílem zhasnul motor. Naštěstí se mi povedlo hned nastartovat a dojet alespoň šestý,“ říkal 35letý český motokrosař, jehož součet výsledků obou nedělních jízd zařadil na třetí stupínek pódia vedle Itala Salviniho a celkového vítěze Vanniho.

Francouz si upevnil pozici lídra šampionátu, pro Žeravu letošní rekordní zisk 40 bodů znamená posun v průběžném pořadí už na šestou příčku. Z Holic, kam se MS vrátilo po patnácti letech, si vezou body i další reprezentanti. Cenné je hlavně páté místo Jana Zaremby, jehož bohužel ve druhé jízdě na mokru přibrzdil pád: „Škoda, měl jsem zase na elitní pětku.“

Výsledky - I. jízda: 1. Žerava (ČR, Honda), 2. Salvini (It.), 3. Martin (Fr., oba Husqvarna), 4. Vanni (Fr., Honda), 5. Zaremba (ČR, KTM), ...13. Bartoš, 14. Masařík (oba ČR, Honda), 16. Čepelák (ČR, Yamaha), 17. Kadleček (ČR, TM), 21. Brumla (ČR, Kawasaki), 22. Kostelecký (ČR, Yamaha), 26. Marek (ČR, KTM), II. jízda: 1. Vanni, 2. Rennet (Fr., Suzuki), 3. Salvini, 4. Lozano (Šp., Yamaha), 5. Pyrhonen (Fin., Honda), 6. Žerava, ...11. Kadleček, 12. Čepelák, 13. Bartoš, 15. Zaremba, 17. Kostelecký, 18. Marek, 21. Masařík, Brumla nedokončil, stav MS: 1. Vanni 203, 2. Renet 186, 3. Salvini 182, 4. Pyrhonen 155, 5. Martin 143, 6. Žerava 122,... 23. Zaremba 22, 28. Bartoš 16, 33. Čepelák a Kadleček po 14, 40. Masařík 7.

Reklama

Související témata: