Hlavní obsah

Velkou cenu USA vyhrál Pedrosa před lídrem MS Rossim

Španělský motocyklový jezdec Dani Pedrosa s hondou vyhrál nedělní Velkou cenu USA a v osmém závodu mistrovství světa si připsal své první letošní vítězství. Díky druhému místu na okruhu Laguna Seca zvýšil vedení v průběžném pořadí královské třídy MotoGP úřadující šampion Valentino Rossi.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Španělského závodníka Daniho Pedrosu (vlevo) stíhá Ital Valentino Rossi.

Článek

Bývalý dvojnásobný mistr světa ve čtvrtlitrech Pedrosa zvítězil systémem start-cíl. Po většinu závodu si v Kalifornii hlídal bezpečný náskok před Rossim, a i když se na něj fenomenální Ital v závěru dotáhl a v poslední zatáčce dokonce naznačil útok, projel Pedrosa cílem o 344 tisícin sekundy dříve.

Rossi sice nenavázal na své týden staré jubilejní 100. vítězství z Assenu, ale porazil svého týmového kolegu a rivala z Yamahy Jorgeho Lorenza, před nímž má nyní v MS náskok devět bodů.

Mladý Španěl Lorenzo do závodu nastoupil potlučený ze sobotní kvalifikace a po pomalejším startu se propracovával vpřed. Pět kol před koncem dokonce Rossiho na několik sekund předjel, ale v zatáčce byl příliš "dlouhý" a výhodnou pozici ztratil. Další ohrožení své druhé pozice už osminásobný světový šampion Rossi nepřipustil.

Na okruhu Laguna Seca se tradičně jel pouze závod nejsilnějších strojů MotoGP. Za dva týdny na německém Sachsenringu už budou bojovat o body do MS i jezdci dalších kategorií do 125 a 250 ccm.

Velká cena USA, osmý závod MS silničních motocyklů:
MotoGP: 1. Pedrosa (Šp./Honda) 44:01,580, 2. Rossi (It./Yamaha) -0,344, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -1,926, 4. Stoner (Austr./Ducati) -12,432, 5. Hayden (USA/Ducati) -21,663, 6. Elías (Šp./Honda) -22,041.
Průběžné pořadí MS (po 8 ze 16 závodů): 1. Rossi 151, 2. Lorenzo 142, 3. Stoner 135, 4. Pedrosa 92, 5. Edwards (USA/Yamaha) 76, 6. Dovizioso (It./Honda) 69.

Reklama