Hlavní obsah

Polští plošináři jsou týmovými mistry světa

LEŠNO

Polští plochodrážní jezdci se stali týmovými mistry světa. Na domácím oválu v Lešně v neděli o jediný bod porazili Austrálii, o čemž rozhodla za nerozhodného stavu poslední rozjížďka. Domácí idol Tomasz Gollob, který do té doby nevyhrál ani jednu jízdu, v ní projel cílem první před Australanem Leighem Adamsem.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Poláci triumfovali potřetí za posledních pět ročníků a také předchozí tituly v letech 2005 a 2007 získali před vlastními diváky. Třetí skončili Švédové, čeští plochodrážníci vypadli v semifinále.

Závod v Polsku komplikovalo počasí a přívaly deště znemožnily pořadatelům uskutečnit boje o Světový pohár v plánovaném sobotním termínu. Ani odložené finále neproběhlo hladce, protože po přerušení dvacáté z 25 jízd znovu rozmáčel dráhu déšť a schylovalo se k předčasnému konci. V té době vedli Australané, zatímco Poláci se s pětibodovým odstupem dělili s Rusy o poslední místo.

Polští pořadatelé ale učinili po dešti maximum pro to, aby se závod podařilo dokončit, a po hodinové přestávce toho domácí tým dokonale využil. V předposlední jízdě Jaroslaw Hampel vítězstvím vyrovnal stav na špici, protože Australan Troy Batchelor přijel poslední, a obrat potom dokonal Gollob.

Finále MS družstev na ploché dráze v Lešně:
1. Polsko 44 (Hampel 18, Kasprzak 10, Miedziňski 7, Gollob 6, Protasiewicz 3), 2. Austrálie 43 (Adams a Crump po 12, Holder 10, Watt 5, Batchelor 4), 3. Švédsko 36 (Jonsson 11, Lindgren 9, Lindbäck 7, Ruud 5, Davidsson 4), 4. Rusko 35 (Sajfutdinov 18, Laguta 8, Gafurov 7, Považnyj 2, Gizatulin 0).

Reklama