Hlavní obsah

Biaggi vyhrál v Brně první kvalifikaci GP superbiků, Smrž čtrnáctý

BRNO

Osmatřicetiletý Ital Max Biaggi na aprilii ovládl první kvalifikační trénink před nedělními závody desátého pokračování mistrovství světa superbiků na Masarykově okruhu v Brně. Český jezdec Jakub Smrž skončil s ducati čtrnáctý se ztrátou 1,049 sekundy. Další domácí závodník Miloš Čihák v závěru kvalifikace upadl a obsadil poslední, 28. místo se ztrátou téměř pěti sekund na Biaggiho. Z pádu vyvázl nezraněn.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ital Max Biaggi na brněnském Masarykově okruhu

Článek

Přes čtrnácté místo v tréninku Jakub Smrž věří, že může na startu zítřejšího brněnského závodu mistrovství světa superbiků stát v první či druhé řadě. Dvacet nejlepších ze dvou měřených tréninků se totiž kvalifikuje do sobotního odpoledního superpole, které teprve určuje startovní rošt pro obě nedělní jízdy.

„Letos se superpole jezdí nově jako velká divácký show na tři dvanáctiminutové úseky vyřazovacím způsobem. Po první pauze pokračuje šestnáct jezdců, po té druhé už jen polovina z nich a mě se z devíti pokusů už sedmkrát povedlo dostat do té závěrečné části mezi nejlepší osmičku, která obsazuje první dvě řady, takže doufám, že dobrou bilanci potvrdím i v Brně,“ tvrdí Smrž.

Smrž: Teď se mohu jen zlepšovat

Čeští fanoušci, kterých dorazilo na Masarykův okruh několik tisíc, možná chtěli osmého jezdce šampionátu vidět víc vpředu, ale 26letý Smrž se cítí lépe než loni, kdy si pátečním nejrychlejším časem na domácí trati na sebe ušil bič. „Všichni pak čekali, že budu vítězit celý víkend, jenže mně ten tlak dost ničil, takže jsem tu před rokem v první jízdě upadl a ve druhé dojel jedenáctý. Teď jsem v situaci, že se mohu jen zlepšovat,“ usměje se.

„Nesmutním, cítím rezervy u sebe i u motorky. V každé zatáčce mohu být trošku rychlejší, navíc na sobotu chystáme úplně nový motor a ještě poladíme nastavení, to by mělo přinést zlepšení Třináct lidí je tam srovnáno ve vteřině a mě od osmé příčky dělí pouze tři desetiny,“ říká český jezdec, ale lituje, že s privátním týmem Guandalini Racing nemohl teď z finančních důvodů testovat v Brně či Imole. „Při tréninku bylo znát, že jsem měsíc neseděl na motorce,“ dodá Smrž.

Lídra Hagu limituje zdraví

Na trůn uvolněný Australanem Baylissem, jenž loni vyhrál v Brně obě jízdy, má pět závodů před koncem seriálu nejblíže Japonec Norijuki Haga, který však není úplně fit po červnové nehodě v Doningtonu. Poranil si tam rameno i loket a v Brně po měřeném tréninku, v němž obsadil až 15. místo, okamžitě spěchal do péče fyzioterapeuta továrního týmu Ducati Xerox. „Ruka ještě dost bolí, ale nemohu si dovolit chybět na závodní dráze. Snažím se dostat do takového stavu, abych v Brně mohl jet co nejlépe,“ tvrdil lídr mistrovství.

V čele má náskok čtrnácti bodů, jenže při jediném prázdninovém závodě superbiků, čtyřtaktních motocyklů v sériových verzích o objemu minimálně 1000 cm, je k dispozici až 50 bodů a chuť na ně má Američan Ben Spies, jenž má na kontě letos deset vítězných jízd a chce se stát prvním debutantem v historii, který získá titul. „Rád bych i tady na technicky složité trati ukázal rychlost,“ říká jezdec, startující letos už osmkrát z pole position. Jen v Misanu našel při superpole přemožitele. Byl jím Smrž.

Odepisován v celkové klasifikaci ale nechce být ani Hagův týmový kolega Ital Fabrizio, kterého v pátečním měřeném tréninku předčil jen 38letý krajan Max Biaggi. „Brno považuji za svou nejoblíbenější trať už z doby působení v MotoGP,“ tvrdí Ital, jenž letos čeká na prvenství. „Třeba mi štěstí bude přát právě na okruhu, jež mi tak sedí,“ míní Biaggi s vědomím, že koncem června u nás obkroužil téměř 140 kol: „Dvoudenní testy byly užitečné, abychom vyzkoušeli nové věcí v motoru i na podvozku a snad to zúročíme během víkendu.“

První kvalifikační trénink na závod MS superbiků v Brně:
1. Biaggi (It./Aprilia) 1:59,982 (prům. rychlost: 162,114 km/hod), 2. Fabrizio (It./Ducati) -0,084, 3. Checa (Šp./Honda) -0,223, 4. Spies (USA/Yamaha) -0,576, 5. Lanzi (It./Ducati) -0,599, 6. Corser (Austr./BMW) -0,621, ...14. J. Smrž (ČR/Ducati) -1,049, 28. Čihák (ČR/Suzuki) -4,923.

Reklama