Hlavní obsah

Jakub Smrž prolomil prokletí Masarykova okruhu

BRNO

Šesté a deváté místo v desátém podniku mistrovství světa superbiků, návdavkem na domácí trati, to je bilance jediného stálého českého závodníka v tomto seriálu, Jakuba Smrže. Ten byl se svým vystoupením spokojený a označil ho za očekávané. Do prvního poledního závodu přitom nevstoupil nejlépe. „Asi jsem byl svázaný nervozitou z domácího prostředí. Start jsem sice nepokazil, ale průjezd první zatáčkou už ano,“ svěřil se český závodník.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž

Článek

Zpočátku kroužil až na patnáctém místě, ačkoliv startoval z jedenácté pozice. K posunu vpřed mu pomohla smůla lépe postavených soupeřů – ještě v úvodním kole se divoce vymlátil Španěl Xaus, další dvě příčky ukrojil nepovedený pokus Itala Fabrizia o předjetí vedoucího Bena Spiese. Nic netušícího Američana, usilujícího o vítězství a případný posun do čela průběžného pořadí MS, sestřelil k zemi, stejně jako sebe, a otevřel tak cestu za devátým triumfem na Masarykově okruhu v kariéře nejen italské legendě, osmatřicetiletému Maxi Biaggimu.

Šesté místo ze 125 ccm se tomu ze superbiků nevyrovná

Smrž se díky těmto incidentům vyhoupnul na desáté místo, a další posun již zařídil sám. V zatáčce na konci startovní rovinky, pojmenované po Františku Šťastném, drze podjel lídra šampionátu Japonce Hagu, pak se sice několik kol trápil s jeho krajanem Tamadou, ale nakonec se dostal jak před něj, tak před Brita Haslama, a tím pádem na konečné šesté místo.

Tak dobře v superbicích na brněnském okruhu ještě nikdy nejel – a zároveň si vyrovnal osm let staré maximum ještě z dob účinkování v seriálu silničních motocyklů, v kategorii do 125 ccm. „To už si snad ani nepamatuji,“ žertoval dobře naladěný Smrž a zdůraznil, že tehdejší a dnešní výkon nelze porovnávat. „ Ať už co do šířky nebo kvality konkurence jsou superbiky úplně jinde, nejméně o dva stupně výš, než stopětadvacítky nebo dvěstěpadesátky, v nichž jsem působil v minulosti.“

Předjíždět mohl díky prokluzování zadního kola jen v esíčkách

Ve druhém závodě, v němž už se Američan Spies dočkal kýženého vítězství, se Smrž startovním polem pozvolna prokousával z jedenácté pozice skrz vyrovnanou skupinou soupeřů. Nejlépe na osmou příčku. Tu ovšem neudržel a cílem projel jako devátý. „Ale mnohem víc jsem si to užíval, než první jízdu, kde jsem dosáhl lepšího umístění,“ prohlásil Smrž, jenž byl spokojený i s tím, že počasí bylo podle jeho gusta.

Ani horko, ani zima, a především – žádný déšť. „Největší problémy jsem tak měl s prokluzováním zadního kola. Proto jsem nemohl předjíždět na brzdy, ale jen takovým zvláštním způsobem v esíčkách. Někdy to vyšlo, někdy ne. Díky pádu v superpole a horšímu postavení na startu, jsou dosažené výkony bezpečným maximem. Cítil jsem, že pokud bych šel do soubojů na krev, na hranu, možná bych byl o jedno dvě místa ještě lepší, ale raději jsem to nezkoušel a vsadil na jistotu.“

Doma i o budoucí angažmá?

Před nejlepší diváckou kulisou, která se kdy kolem Masarykova okruhu u Brna na MS superbiků sešla, porazil Jakub v pomyslné bitvě na dálku bratra Matěje (který byl co do umístění o rok dříve lepší) – ten pro technické problémy závod superstocků nedokončil.

„Bylo to fajn, že přišlo tolik diváků. Jenže při závodě jejich povzbuzování neslyšíte, a možná jen okrajově vnímáte vlajky na stráni. Není čas sledovat podobné, byť příjemné věci. Vždyť já ani netuším, kolik soupeřů jsem během těch dvou závodů vlastně předjel,“ přiznal se Jakub Smrž, který na domácí trati tak trochu bojoval už i o další angažmá. Jeho stáj Guandalini Racing má finanční potíže a na českém asfaltu proto ani nenasadila druhého jezdce. „Snažím se o tom nepřemýšlet, uvidíme, co bude dál.“

Pozval brankáře Turka, ale na motorku by ho nevzal

Smržův výkon s uznáním kvitoval i speciální host, s nímž se zná z různých akcí, zejména z vyhlášení nejlepších sportovců jižních Čech – hokejový brankář Roman Turek. Právě toho Jakub vytáhl do Brna na nedělní závod. „I když nemám čas, abych se na hokej přišel podívat osobně, moc se mi líbí. S Romanem se známe z různých anket a jejich vyhlášení, vždyť patříme mezi nejznámější a nejúspěšnější sportovce původem z Českých Budějovic, a když se svěřil, že na závodech ještě nikdy nebyl, pozval jsem ho,“ prozradil Smrž.

A se smíchem dodal, že přímo na motorku by ho asi nevzal. „Nevím, jak by se na ni při té své výšce a váze poskládal!“ A co na to Roman Turek?. „Závody motorek, to je pořádný šrumec. Já bych si ale na motocykl vážně netroufnul. Ani sám, ani jako spolujezdec. Znám své možnosti i hranice,“ prohlásil mistr světa z Vídně 1996 a nynější hvězda českobudějovického Mountfieldu.

Reklama

Související témata: