Hlavní obsah

Enduro se v Uhlířských Janovicích nepojede, proti byli ekologové

UHLÍŘSKÉ JANOVICE

Třetí díl mistrovství České republiky v motocyklovém enduru se o víkendu v Uhlířských Janovicích nepojede. Proti jeho povolení se odvolala občanská sdružení Arnika a Tilia Thákurova, takže povolení zatím nenabylo právní moci a pořadatel Jiří Pošík proto závody zrušil.

Foto: www.amadirectlink.com

Ilustrační foto

Článek

"Nečekali jsme to, odvolali se týden před závody," řekl ve čtvrtek ČTK Pošík, bývalý motocyklový závodník. Arnika podle něj věděla o přípravě endura dva měsíce předem. Protože kvůli jejímu odvolání nenabylo povolení závodu právní moci, netroufne si bez něj poslat na trať 200 závodníků.

Soutěž měla být součástí seriálu mistrovství ČR a nyní hrozí, že nebude vyhlášen domácí mistr. Dosud se totiž odjely jen dva sprinty, již dříve byl zrušen závod ve Mšeně a v kalendáři figuruje už jen klání v Kopidlu na Plzeňsku, které do něj bylo zařazeno dodatečně místo zrušených Bohdalovic.

Podle Arniky byl důvodem k odvolání jednak chybný postup Městského úřadu v Kutné Hoře, který akci povolil, a také snaha ochránit přírodu. "Trasa měla vést přes mnohé cenné lokality, mimo jiné pod kopcem Stařechov v prameništích Živého a Ratajského potoka," řekl ČTK právní expert Arniky Lukáš Matějka.

Kutnohorský úřad podle Matějky vydal povolení k akci, aniž by detailně vymezil a dále posuzoval místo konání závodu. Navíc prý úřad opomněl jako účastníky řízení majitele pozemků, na nichž se měla soutěž uskutečnit. "Není jasné, v jak velkém rozsahu by byla poškozena příroda," uvedl Matějka s tím, že trasa závodu měla vést přes pramennou louku u obce Makolusky, která by kvůli cenným biotopům měla být vyhlášena významným krajinným prvkem.

Podle Pošíka na doporučení České inspekce životního prostředí trať prohlédli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Celou trať závodu jsme pečlivě zkontrolovali a veškeré jejich připomínky jsem akceptoval," uvedl. Na doporučení ekologů například posunul termín závodu o dva týdny. Od Stařechova byla trasa vzdálena pět kilometrů a vedla pouze po asfaltové lesní cestě, dodal.

Podrobná mapa se zákresem trasy endura je podle Pošíka na kutnohorském městském úřadě. Pošík uvedl, že osobně jednal se všemi majiteli pozemků a má od nich povolení k průjezdu na nahlášený termín soutěže. Písemné povolení má i od všech zúčastněných obcí ležících na trase závodu.

Podle Matějky potvrzuje riziko spojené s pořádáním endura v Uhlířských Janovicích loňská zkušenost. "Před rokem jezdci na trase závodu výrazně poškodili přírodu," uvedl. Les podle něj poničila také vichřice a s ní spojené následné urychlené odklízení polomu. Motocyklové závody by k jeho stabilizaci nijak nepřispěly, dodal Matějka.

"Nikdo z vlastníků pozemků si doposud nestěžoval. Po skončení soutěže byla celá trať závodu v předem dohodnutých termínech předána všem majitelům pozemků v pořádku," reagoval na to Pošík. Správní řízení ČIŽP z loňského závodu podle něj nebylo dosud ukončeno, poškození kořenů, lesních cest a přírody se neprokázalo.

Podle mluvčí sdružení Zory Kasikové není Arnika proti pořádání terénních motocyklových závodů. "Existují lokality, kterým naopak může pořádání podobné akce prospět, pokud je naplánována ve vhodném termínu a podobě, případně ve spolupráci s orgány ochrany přírody či Agenturou ochrany přírody a krajiny," poznamenala. Jako příklad uvedla Rančířovský tankodrom na Jihlavsku.

"O to více mne mrzí, že mě před soutěží nikdo z členů sdružení nekontaktoval a nemohli jsme si společně trasu závodu projít a posoudit možnosti použití," reagoval Pošík, jenž reprezentoval na 13 Šestidenních. Přes všechny problémy je připraven a odhodlán uspořádat motocyklovou soutěž v Uhlířských Janovicích znovu v roce 2010.

Reklama