Hlavní obsah

Zraněný motocyklový závodník Šembera se poprvé posadil

BRNO

Těžce zraněný motocyklový závodník Lukáš Šembera zaznamenal malý pokrok v léčbě, když se dnes poprvé po úrazu páteře na nemocničním lůžku sám posadil. Šestnáctiletý jezdec je optimistou a věří v další zlepšení. Lékaři v brněnské Úrazové nemocnici považují jeho zdravotní stav sice za stabilizovaný, ale vážný. Na prognózy dalšího vývoje je podle nich příliš brzy.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Motocyklový závodník Lukáš Šembera

Článek

"Chtěl bych z nemocnice sám odejít. Udělám všechno pro to, aby se mi to povedlo," uvedl optimisticky naladěný Šembera pro ČTK. Nyní už rehabilituje, ale od pasu dolů je stále nehybný.

Stálý účastník mistrovství světa silničních motocyklů ve třídě do 125 ccm upadl před dvanácti dny při vjezdu do cílové rovinky v exhibičním závodě malých motocyklů, tzv. pitbiků, na parkovišti brněnského nákupního centra Olympia. Havaroval tak nešťastně, že po nárazu do obrubníku chodníku utrpěl vážné poranění pátého a šestého obratle a míchy.

V brněnské Úrazové nemocnici absolvoval čtyřhodinovou operaci a po pěti dnech pobytu na jednotce intenzivní péče je už týden na spinální jednotce. "Na pád si moc nepamatuji. Tuším jen, že mě motocykl vyhodil ze sedla a já udělal 'highsidera'," prohlásil Šembera.

V rámci cvičení jezdí na rotopedu, který mu otáčí nohama. "Cítím v nich při tomto pohybu mravenčení," popsal.

Společnost v nemocnici mu dělají při návštěvách motocykloví závodníci. Pravidelně jej navštěvuje Karel Abraham, před odjezdem k dalšímu závodu mistrovství světa v Estorilu se za Šemberou zastavil Lukáš Pešek společně se svým bratrem Karlem. Navštívil ho také další brněnský závodník Ondřej Ježek, účastník Světového poháru FIM superstocků 1000 ccm.

Reklama