Hlavní obsah

Zlatá přilba poprvé v polských rukách, z Čechů si nejlépe vedl Kůs

PARDUBICE

Poprvé v jednašedesátileté historii plochodrážního závodu o Zlatou přilbu města Pardubic se stal majitelem tradiční trofeje závodník z Polska. V dramatické finálové jízdě si v neděli zajistil triumf Rune Holta, který až v posledním ze šesti okruhů předjel svého krajana Grzegorze Walaska. Nejlepší z českých závodníků byl devátý Matěj Kůs.

Článek

Už se zdálo, že Walaska – jednoho z osmi zástupců elitní Grand Prix, kteří se v Pardubicích představili, o vítězství nemůže nikdo a nic připravit. Polský závodník si ve velkém fionále vybudoval nadějný náskok, opět se ale ukázalo, jak vrtkavé je ve sportu štěstí. Holta se v posledním okruhu na svého krajana dotáhl a v poslední zatáčce se prodral vnitřní stopou na první místo. Třetí příčku obsadil Australan Dawey Watt.

„Několikrát jsem usiloval v Pardubicích o vítězství, triumf mi ale unikal. Jednou mě ve finále zastavil pád. Takže jsem hodně spokojený,“ líčil po skončení závodu norský jezdec s polským pasem. Walasek bral finálovou porážku s nadhledem. „Rune se dvakrát pokusil o útok, napodruhé uspěl,“ prohlásil s úsměvem a půllitrem piva v ruce.

Z jedenácti Čechů, kteří do tradičného závodu zasáhli, se nejdál probojoval talentovaný Matěj Kůs. Ze semifinálového síta ale český mladík prošel jen do malého finále, v němž po obrovském boji s Australanem Holderem obsadil třetí a celkově deváté místo.

Topinka vyvázl s otřesem mozku 

„Mám smíšené pocity, chtěl jsem vybojovat postup do velkého finále. Udělal jsem ale spoustu chyb,“ nebyl spokojený se svým výkonem dvacetiletý jezdec. Již ve čtvrtfinálové skupině,  v níž figuroval také Kůs, se senzačně zastavila cesta čtyřnásobného vítěze Zlaté přilby Leigha Adamse z Austrálie, jen se sedmým místem se musel spokojit obhájce vítězství Hans Andersen z Dánska.

Zaplněné tribuny svítkovského oválu viděly během nedělního programu jediný pád, při němž ale deset tisíc bouřících diváků naráz utichlo. Poslední český vítěz Zlaté přilby z roku 1996 Tomáš Topinka v poslední zatáčce předposlední čtvrtfinálové jízdy neovládl svůj stroj a smetl dalšího domácího závodníka Josefa France.

Pád obou jezdců zastavil až mantinel, zatímco ale Franc opustil dráhu po svých, Topinka zůstal bezvládně ležet a z oválu jej odnesli lékaři na nosítkách. „U Tomáše je podezření na otřes mozku, počítačová tomografie ale neprokázala nic vážného. Stejně jako Josef Franc zůstane do zítřka na pozorování v pardubické nemocnici,“ informoval předseda svazu ploché dráhy ČR Petr Moravec.

61. Zlatá přilba města Pardubic
1. Holta, 2. Walasek (oba Pol.), 3. Watt, 4. Ward (oba Aus.), 5. Bjerre (Dán.), 6. Sullivan (Aus.), …9. Kůs (ČR).

Reklama

Související témata: