Hlavní obsah

Stav vážně zraněného motokrosaře Špačka je stále kritický

PRAHA

Stav motokrosaře Michaela Špačka, který již téměř dva týdny leží v nemocnici po pádu v závodě českého šampionátu družstev, je stále kritický. Osmnáctiletý jezdec leží v plzeňské nemocnici a je udržován v umělém spánku. Podle posledních zpráv u něj začal ustupovat otok mozku.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Motokros - ilustrační fotografie

Článek

"Je to důležitá a pozitivní zpráva, kterou nám řekl ošetřující lékař ve čtvrtek. Otok mozku začíná ustupovat a jeho tlak se stabilizuje," uvedl otec Stanislav Špaček na internetových stránkách svého týmu Goldfen. "Teď jde o to, aby se všechny funkce mozku vrátily do normálu," doplnil pro deník Sport.

Zdravotní stav Špačka komplikuje infekce, která se objevila v hrudní dutině. Lékaři proto nasadili antibiotika. Rodiče mladého závodníka za ním do nemocnice chodí každý den a věří, že se jeho stav zlepší. Povzbuzují je i desítky vzkazů od lidí a příklady sportovců, kteří se z podobných úrazů zotavili.

Juniorský mistr Evropy ve třídě MX2 z roku 2007 havaroval v Lokti nad Ohří v posledním kole závodu v sobotu 26. září. Na jednom z posledních skoků se mu náhle zastavil motor jeho kawasaki a následoval nekontrolovaný pád, po kterém jej těžký stroj zasáhl do hlavy.

Špaček si zlomil ruku a utrpěl velmi vážné poranění hlavy. Po úspěšných oživovacích pokusech transportovala mladého jezdce helikoptéra do plzeňské fakultní nemocnice.

Reklama