Hlavní obsah

Smrž jede po vydařené sezóně domů. Čeká ho operace kolena

PORTIMAO

Nejvydařenější sezonu v mistrovství světa superbiků má za sebou český motocyklista Jakub Smrž. Šestadvacetiletý jezdec dokázal poprvé v kariéře vystoupit na stupně vítězů, když byl v Assenu třetí a vyhrál i kvalifikaci. V konečném hodnocení seriálu poté obsadil desáté místo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž

Článek

"Určitě jsem spokojený. Určitě jsem mohl udělat něco lépe, ale bylo tam pár dobrých výsledků a myslím si, že celkové desáté místo vůbec není špatné," řekl Smrž v telefonickém rozhovoru.

Ve své třetí sezoně v MS superbiků pokračoval ve zlepšování výsledků. V roce 2007 byl celkově čtrnáctý, loni třináctý. Smrž tak zužitkoval získané zkušenosti z minulých let.

"Rozhodně je to znát. Člověk má zažité tratě a zná šampionát. Vše je snazší, než to bylo na samotném začátku. Na druhou stranu letos se mistrovství ztížilo tím, že přišlo hodně nových jezdců a dvě nové fabriky," uvedl Smrž, jenž si prý dobře uvědomuje, že má stále co zlepšovat.

Patří do špičky

Který výsledek v sezoně je pro něj nejcennější, nedokázal rodák z Českých Budějovic říci. "Spokojen jsem hlavně celkově. Umístění na 'bedně' i výhra v kvalifikaci jsou důležité momenty," uvedl Smrž. I díky tomu se již cítí jako plnohodnotný člen superbikové světové špičky. A berou jej tak i soupeři. "Rozhodně je to znát. Teď už mohu s čistým svědomím říci, že mezi ty jezdce patřím," řekl.

Mistrovství světa skončilo minulý týden v Portugalsku a Smrž je tak momentálně ještě na cestě domů. Jeho cílem pro nejbližší týdny je dát se zdravotně do pořádku. Čeká ho hlavně operace levého kolena. "Už nějakou dobu mám rozmlácené menisky a je to otravné. Potřebuje to dát dohromady a pak se začnu připravovat na další sezonu," podotkl Smrž.

I v roce 2010 by český jezdec měl hájit barvy italského týmu Guandalini Racing. "Momentálně se vše řeší. Není to podepsané, ale zatím to vypadá, že budu v týmu pokračovat," řekl Smrž, jenž letos svými výsledky zastínil krajany Lukáše Peška a Karla Abrahama startující v mistrovství světa silničních motocyklů.

Smrž je tak podle řady odborníků českou motocyklovou jedničkou roku 2009. "To ale musí soudit jiní. Rozhodně je to ale asi otázka výsledků a ty hrají v můj prospěch," uvedl Smrž. Stejně jako například Pešek však nepovažuje za nejdůležitější, kdo je doma nejlepší. "Nejsme tu proto, abychom závodili o to, kdo je v Čechách nejlepší, protože svým způsobem táhneme za jeden provaz," dodal Smrž.

Reklama