Hlavní obsah

Murray slibuje, že v Ostravě při dvojitém saltu neupadne

OSTRAVA

Americký freestylový motokrosař Scott Murray by měl poprvé na českém území předvést dvojité salto. Jeden ze tří akrobatů světa, kteří nejobtížnější trik zvládají na hlíně, se představí v pátek a sobotu na podniku mistrovství světa ve freestylu v Ostravě.

Článek

Murray je momentálně jediný freestylý jezdec, který má dvojité salto vzad v repertoáru. Travis Pastrana a Cameron Sinclair dávají přednost jiným aktivitám. "Mám toho teď hodně naskákáno, forma je výborná. Neměl by to být problém," řekl dnes Murray novinářům po příjezdu do Ostravy.

Sympatický Američan, jehož v Ostravě doprovází i přítelkyně, se svému triku věnuje od roku 2006. Zhlédl se právě v krajanovi Pastranovi. "Kdysi jsem viděl jednu jeho show a zalíbilo se mi to. Začal jsme experimentovat, přetáčet jednoduchý backflip. Prostě metoda pokusů a omylů. Nemusím říkat, že těch pádů byly stovky, naštěstí ani jeden vážný úraz," usmál se Murray.

Dkáče v hokejové výstroji

Jeho tělesná schránka zatím drží i proto, že skáče v hokejové výstroji. "Jako kluk jsem hrál v Michiganu hokej, od té doby ji používám. Cítím se v ní dobře a bezpečně," vysvětlil. "Navíc jsem se naučil padat z motorky, snad i proto jsem zatím neměl těžký úraz. Jsem si jist, že i tady to vyjde," řekl. Používání hokejových chráničů není jediná zajímavost. Na rozdíl od soupeřů se Murray nenechává během svých show hecovat publikem. "Jezdím se sluchátky v uších, poslouchám hudbu. Lidi vůbec nevnímám," řekl milovník tvrdých kytarových riffů.

V Ostravě si zatím stačil jen projít halu. "Dopady jsou vysoké, ale strop naštěstí taky, takže se bez problémů vejdu," poznamenal jezdec, jehož start vyšel ostravského promotéra údajně na 40 000 dolarů (přes 700 000 korun).

Letos má za sebou už dvanáct exhibicí, jen na dvou však předvedl svůj oblíbený trik. "Na hlíně jsem ho od roku 2006 skočil celkem třicetkrát. Letos jen dvakrát, ale opravdu hodně se mu věnuju doma v tréninkovém areálu. Naskákáno mám teď dost," dodal Murray.

Reklama

Související témata: