Hlavní obsah

Zlatou přilbu opět ozdobí hvězdy

PARDUBICE

Domácí plochodrážní sezóna vrcholí. Hvězdné startovní pole se poslední zářijovou neděli sejde při 55. Zlaté přilbě města Pardubic. Tradiční klání je lemováno dalšími podniky, a to nejen na východě Čech, ale i ve Slaném, kde se ve středu rozetne zápletka domácí extraligy, a v Praze na Markétě, kde se v pondělí koná Tomíčkův memoriál.

Foto: PRÁVO

Na 55. ročníku Zlaté přilby se opět sejde světová špička.

Článek

To vše v době, kdy je stále otevřeno, kdo jako vítěz vzejde z dramatického souboje o světové prvenství. Do Pardubic zamíří i vedoucí muž průběžného pořadí Grand Prix Jason Crump z Austrálie. Kontrakt s divišovskou Jawou, jejímž je továrním jezdcem, ho nutí obhajovat prvenství v nejstarším světovém závodě týden před pro něj rozhodujícím kláním v norském Hamaru.

Rickardsson zatím zůstává ve hře

Je otázkou zda narazí na některého ze svých velkých rivalů - Nickiho Pedersena a Tonyho Rickardssona. "Není to otázka toho, že by nechtěli před vrcholem sezóny proti sobě jet, ale jde o peníze," připomíná šéf pardubického závodu Evžen Erban tradiční předstartovní licitace s jezdci. "S Rickardssonem ale ještě budu jednat," plánuje Erban, byť zatím naráží na nepřijatelné požadavky.

"Pedersen chtěl 2300 liber jen za to, že přijede, to je nějakých 130 000 korun. A ještě se ptal na prémie. Tolik mu samozřejmě nemůžeme dát," pokračuje ředitel klání.

Poláci v silné sestavě

Do Pardubic se chystá i mimořádně silná polská sestava včetně Tomasze Golloba, vítěze posledního dílu Grand Prix v Bydhošti, a juniorského mistra světa Jaroslava Hampela.

"Možná se dočkáme prvního polského vítěze Zlaté přilby, Gollobovi ale naše dráha moc nesedí," přemítá Erban nad startovním polem, v němž nechybí téměř kompletní švédská reprezentace, která i bez Rickardssona letos vyhrála světový šampionát družstev.

Přijet má i americký veterán Sam Ermolenko, který už se spíše zaměřuje na komentování plochodrážních přenosů.

Z minulých vítězů přicestují další Australané Leigh Adams a Ryan Sullivan, ale i domácí Tomáš Topinka. Nejvýše druhý zatím byl Marián Jirout, který už je fit po zranění z vážné lednové autonehody.

Rehabilituje, ale zdravý ještě není

Z bratrské dvojice Drymlů bude chybět Lukáš, pro kterého sezóna již zřejmě skončila. Po zlomenině nohy už začal s rehabilitací na kole a v bazénu, ale do Hamaru o elitní desítku, která se přímo udrží v GP, asi bojovat nepojede a bude pro příští ročník seriálu spoléhat na přidělení divoké karty.

Pardubičtí tentokrát nevložili mezi své dva tradiční podniky žádný další mistrovský jako v některých předešlých sezónách. S nedávnou instalací umělého osvětlení však netají smělé plány. "Grand Prix ne, ale v nejbližší době zkusíme získat Světový pohár družstev," přeje si Erban pořádat akci, která trvá týden a zahrnuje pět závodů.

"Je to drahé, první nabídka promotérské firmy je pro nás nepřijatelná, ale ještě se bude jednat. A možná do toho půjdeme společně s Poláky," plánuje.

Reklama

Související témata: