Hlavní obsah

Byli jsme jako bytosti z jiného světa, vzpomíná praotec českého FMX Kuchař

Před deseti lety si možná ani neuvědomil, že píše sportovní historii. Motokrosař Petr Kuchař na přelomu století přesedlal na FMX a stal se evropským průkopníkem disciplíny, jejíž podoba se v průběhu dekády změnila k nepoznání. „Předvést trik z roku 2000, tak vám dnes lidi ani nezatleskají,“ říká brzy osmatřicetiletý matador, který nebude chybět při sobotních oslavách jubilea.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Backflip v podání Petra Kuchaře

Článek

Sobotní show bude jubilejním desátým ročníkem. Nejímá vás nostalgie? Jak vlastně vzpomínáte na pravěk freestylu?

To bylo asi to nejkrásnější. Bylo nás pár na světě, když jsme někam přijeli, tak na nás koukali jako na bytosti z jiného světa. Dodnes je to skvělá zábava, ale některé soutěže jsou už hodně vyhrocené a nebezpečné.

Vývoj disciplíny nabral neskutečné obrátky. Můžete srovnat FMX roku 2000 a 2009?

Před deseti lety bylo něco jako dnešní backflip seat grab (trik, při němž je jezdec v kontatku s motocyklem jen držením za sedlo), třeba Superman seat grab. Naučit se jen tenhle trik trvalo dva měsíce práce, aby se to dalo veřejně ukázat. Dneska když takový trik dáte, tak vám lidi ani nezatleskají. To samé platí o normálním backflipu. Před pár lety to byl trik elity, dnes je to povinnost.

Vy jste byl první český jezdec, který backflip zvládl. Jak si pamatujete dobu, kdy jste jej trénoval?

První pokusy o salto přišly někdy v roce 2000 a to jsme si všichni říkali, že je to blbost. Já mám navíc sešroubovanou krční páteř a říkal jsem si, že do toho nikdy nepůjdu, že nebudu takhle riskovat. Jenže rok na to se už backflip točil běžně a já si začal říkat ‚Hm, možná to bude potřeba‘ a přemýšlel jsem, jak to budu trénovat.

Dá se odhadnout, kam se může úroveň FMX posunout za dalších deset let?

To jde zcela mimo mé chápání. Třeba na X-games jsme už viděli dlouhý, třiadvacetimetrový frontflip (salto dopředu). To jsou strašné věci. Nikdo nedokáže říct, kam to půjde dál. Level se neustále zvedá a kdo chce začít, musí do roka skákat backflip.

Frontflipu by se měli diváci dočkat i v sobotu v O2 Areně, dalším lákadlem je světová premiéra backflipu s téměř třímetrákovým harleyem, o který se pokusí Chuck Carothers. Jak se na jeho plán díváte?

Je na hraně. Ale Chuck má za sebou takových hran víc. Jako jediný na světě třeba udělal body varial (otočka nad sedlem o 360 stupňů) a tohle je pro něj nová výzva. Myslím, že to dokáže. Je svědomitý a poctivý v tréninku. Skočit s harleyem na hlínu je ale jen o jednom pokusu a tak doufám, že mu to vyjde, protože jinak to bude průser.

Pro vás by takový kousek nebyla výzva?

Asi bych do toho nešel. Je to vážně na hraně a já už chci dělat hlavně triky, které mě baví.

Reklama