Hlavní obsah

Pešek poprvé otestuje motocykl pro novou třídu Moto2

PRAHA

S řadou novinek vstoupí do nadcházející sezóny mistrovství světa motocyklový závodník Lukáš Pešek. Po dvou letech účinkování ve dvěstěpadesátkách (pokaždé skončil na 15. místě) opustil dvoutaktní kubaturu, která loni ukončila svou historii, a přechází do nové třídy Moto2. V ní budou startovat motocykly s jednotnými čtyřtaktními motory Honda a obsahem 600 ccm, které si budou jezdci vždy před závodem losovat a po něm je zase vrátí výrobci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Pešek s novým motocyklem Moriwaki

Článek

Pešek koncem minulého roku podepsal jednoroční smlouvu s italskou stájí Matteonni Racing, v níž bude závodit s japonským motocyklem Moriwaki. Nový šampionát slibuje díky identickým agregátům vyrovnanost a tím pádem i větší šance pro tradičního účastníka Grand Prix.

S novým motocyklem se poprvé seznámí příští týden při oficiálních testech ve Valencii. „Rád bych se dočkal nějakého úspěchu. Nové to nebude jen pro mě, ale pro všechny soupeře,“ vykládal čtyřiadvacetiletý závodník, který včera v Praze svůj stroj slavnostně představil.

„Proti dvěstěpadesátkám počítám s rozdílem ve výkonnosti, ale čtyřtaktní motor vyžaduje odlišný styl jízdy. Jenže všechny nové poznatky budu získávat až teď při testech. Tahle motorka by mi mohla vyhovovat. Jsem vyšší postavy, měl bych se na ní lépe poskládat. Už se na jízdy moc těším. Určitě nemám strach, nebojím se toho,“ pokračoval jezdec, který ve stopětadvacítkách dvakrát vystoupil na nejvyšší stupeň.

Přípravě na novou sezonu věnoval pražský rodák značnou pozornost. „Protože je motocykl Moto2 větší, těžší o čtyřicet kilo a silnější než byl čtvrtlitr, pokračoval jsem v trendu posledních let a makal na fyzičce. Skoro celý leden jsem strávil v Austrálii, kde jsem najezdil spoustu kilometrů na motokrosové motorce a na kole. Výhodou bylo, že jsem vyhnul zdejšímu mrazivému počasí, i když u protinožců bylo na trénink snad až příliš velké vedro,“ vzpomínal Pešek, který se díky tenistovi Martinovi Dammovi dostal i na grandslamový Australian Open a viděl mimo jiné zápas sester Williamsových.

Při testech se pokusí vychytat nedostatky

V nové sezóně ho bude mít na starost hned trojice koučů. Pokračuje spolupráce s kondičním trenérem Antonínem Strachem, po celý seriál ho bude doprovázet nový osobní kouč Miloš Čihák a navíc bude pod dohledem zkušeného motocyklového odborníka Andyho Ibbotta.

„Mám reálné cíle. Teď se nedá říci, jaké výsledky by mě uspokojovaly, ale určitě bych neměl dojíždět hůř než desátý,“ zamýšlel se Pešek. „Chci být vepředu, ale to bude chtít asi každý. Konkurence bude velice těžká. Z MotoGP se vrátili o třídu níž Elias, de Angelis a Talmacsi, silní budou určitě i Simon a Lüthi,“ vyjmenovával z dlouhého seznamu soupeřů, mezi něž bude patřit i Brňan Karel Abraham.

Šampionát startuje až 11. dubna Velkou cenou Kataru, ale podle Peška to není zase tak vzdálený termín. „Po Valencii budeme testovat ještě jednou v Jerezu a ono to pak rychle uteče. Pozornost budu muset zaměřit hlavně na motorku, na svůj jezdecký styl a na vychytání případných nedostatků a chyb,“ přemítal Pešek. K prvnímu závodu, který se jezdí tradičně ve večerních hodinách za umělého osvětlení, poznamenal: „Tak to může být docela zajímavé. Ještě s tím nebudeme umět pořádně zacházet a hned si to rozdáme ve tmě...“

Reklama