Hlavní obsah

Smrž zahájil MS superbiků osmým místem, pak nedojel

Český motocyklista Jakub Smrž na ducati obsadil v úvodním závodě šampionátu superbiků na australském Phillip Islandu osmé místo. Druhou jízdu nedokončil po pádu v šestém kole, z havárie ale vyvázl bez zranění. Králem úvodního soutěžního víkendu byl Brit Leon Haslam na suzuki, který v Austrálii ztratil jen pět z 50 možných bodů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český jezdec Jakub Smrž

Článek

Smržův tým musel před závodem vyměnit motor, protože ten původní českému jezdci v dopoledním warm-upu vybouchl. V úvodní jízdě pak Smrž bojoval ve skupině o čtvrté místo, než kvůli přehřáté zadní pneumatice odpadl. Podobně v popředí se držel i ve druhé jízdě, ale ve snaze udržet kontakt se skupinou si v jedné ze zatáček podle svého vyjádření přebrzdil přední kolo a skončil na zemi.

"I přesto jsem celkem spokojený s průběhem celého víkendu, protože tým fungoval perfektně a celý víkend jsem se pohyboval v Top Ten. Před sezonou jsme toho oproti ostatním moc nenajezdili, takže máme určitě ještě co zlepšovat a jedenáctá příčka v průběžné klasifikaci není nejhorší výchozí pozicí," konstatoval Smrž v tiskové zprávě.

V úvodní jízdě nové sezony se z premiérového triumfu v kariéře radoval nejrychlejší muž kvalifikace Haslam. V nejtěsnějším dojezdu historie MS byl původně vítězem vyhlášen Ital Michel Fabrizio, cílová fotografie však o čtyři tisíciny zvrátila výsledek na stranu britského jezdce. Haslam se vyhraného závodu dočkal na 61. pokus.

"Chvíli jsme netušil, že jsem vyhrál, tohle předčilo očekávání. Nemám slov," zářil šestadvacetiletý Haslam. "Myslel jsem, že jsem vyhrál já. Viděl jsem slavit moji rodinu i členy stáje...," neskrýval zklamání Fabrizio.

Haslam sahal po vítězství také v druhém závodě, ale v předposlední zatáčce ho odvážným manévrem předjel Carlos Checa na ducati. Španělský jezdec díky tomu zaznamenal třetí prvenství v kariéře.

Úvodní podnik MS superbiků na Phillip Islandu (Austrálie):
1. závod: 1. Haslam (Brit./Suzuki) 34:14,435, 2. Fabrizio (It./Ducati) -0,004, 3. Haga (Jap./Ducati) -0,769, ...8. Smrž (ČR/Ducati) -16,522.
2. závod: 1. Checa (Šp./Ducati) 34:16,428, 2. Haslam -0,307, 3. Fabrizio -0,434, ...Smrž nedokončil.
Průběžné pořadí:
1. Haslam 45 bodů, 2. Fabrizio 36, 3. Checa 34, ...11. Smrž 8.

Reklama