Hlavní obsah

Smrž nedokončil ani jeden závod superbiků v Portimau

PORTIMAO

Jakubu Smržovi se nevydařila závodní část druhého dílu mistrovství světa v superbicích v portugalském Portimau. Ačkoli jediný český zástupce v seriálu zajížděl slušné časy v kvalifikaci, ani v jednom nedělním závodě nedovezl svou ducati do cíle. Smrže nejprve zastavily technické problémy, v druhé jízdě upadl.

Článek

Oba závody vyhrála italská hvězda Max Biaggi s aprilií pokaždé před Britem Leonem Haslamem na suzuki, jenž si udržel průběžné vedení MS.

Smržovi se přitom v pátek a sobotu v Portimau dařilo, druhou kvalifikaci vyhrál ve stejném čase jako Biaggi a v takzvaném superpole byl šestý. V boji o body však českobudějovický rodák dopadl ještě hůř než v prvním závodu sezony v Austrálii, kde dojel do cíle alespoň jednou.

V úvodní jízdě Smrž pokazil nájezd do první zatáčky. "Stálo mě to hodně míst. Snažil jsem se to dohánět, ale dělal jsem až moc chyb. Postupně jsem se sice dostal do tempa, propracoval se až na desáté místo a pomalu se i přibližoval dvojici jezdců před sebou, pak mi ovšem z ničeho nic přestala jet motorka," uvedl.

Ani v druhé jízdě nevyšel českému jezdci start. "Spojka opět nefungovala, jak by měla, a závod jsem tak začínal okolo 13. místa. Postupně jsem zrychloval, ovšem změny na podvozku byly nakonec příčinou, která ovlivnila chování zadního kola. Snažil jsem se tento handicap dohánět v nájezdech a v momentě, kdy jsem si myslel, že bude možnost dojet Hagu, Fabrizia a i Toselanda, přišel z přemíry této snahy lehký pád na předek," řekl Smrž.

Závod se mu vůbec nepovedl, proto přijdou změny. "Rozhodně budeme měnit dodavatele spojky. Protože pokud nemůžu pořádně odstartovat, tak nemám šanci jet vepředu, i když časy k tomu rozhodně mám," dodal Smrž.

Druhý díl MS superbiků v Portimau
1. závod: 1. Biaggi (It./Aprilia) 37:59,283, 2. Haslam (Brit./Suzuki) -0,200, 3. Rea (Brit./Honda) -6,901, ...Smrž (ČR/Ducati) nedokončil.
2. závod: 1. Biaggi 38:06,128, 2. Haslam -0,191, 3. Crutchlow (Brit./Yamaha) -0,658, ...Smrž nedokončil.
Průběžné pořadí MS: 1. Haslam 85, 2. Biaggi 69, 3. Checa (Šp./Ducati) 60, ...15. Smrž 8.

Reklama