Hlavní obsah

Pedersen upadl, ale má titul

HAMAR

Přes hororovou zápletku a s pochroumanou nohou mířil Nicki Pedersen v posledním závodě seriálu Grand Prix k celkovému vítězství. Druhé místo v halovém klání v Hamaru mu k premiérovému zisku titulu světového šampióna bohatě postačovalo. Dán za sebou nechal Jasona Crumpa i obhájce prvenství Tonyho Rickardssona.

Foto: ČTK/AP

Nicki Pedersen z Dánska (v pravo) se raduje z vítězství.

Článek

Jeho největší konkurent Jason Crump z Austrálie mezi nejlepší čtyřku po vyloučení za zavinění pádu v semifinále nepostoupil a potřetí v řadě zůstal "jen" vicemistrem.

Ještě dříve ze hry vypadli další, už jen ryze teoretičtí adepti na titul - obhájce prvenství a pětinásobný mistr světa Švéd Tony Rickardsson, který tak musí odložit vyrovnání historické bilance s Novozélanďanem Ivanem Maugerem, a Australan Leigh Adams.

Z dráhy ho nesli

Ale i Pedersen zažil v historicky snad nejdramatičtějším závěru GP těžké chvíle. Vypadalo to, že skončí už po hrozivém pádu v boji o semifinále. "Bolest se ve mně teprve rozleží, ale nakonec to pro mě byl úžasný večer, noc bude dlouhá, je to neuvěřitelné. Naučil jsem se sice už kontrolovat své emoce, ale přece jen jsem byl nervózní," vracel se ke klíčovým momentům Pedersen, od dob Nielsena první dánský šampión.

Jeho karambol způsobila nerovnost na dráze. Jen pár decimetrů od jeho letícího těla se prohnal Crump. S pochroumanou nohou se Dán z oválu nechal odnést. Nadával, ale v opravě vše zachránil a v prvním semifinále si vybojoval účast mezi elitní čtyřkou, což se vzápětí nepovedlo Crumpovi. V zatáčce při útoku na postupovou příčku zachytil za nohu Nora Holty, který se poroučel k zemi. Polský sudí Wojaczek Australana nekompromisně vyloučil.

"Sudí rozhodl o titulu. Mrzí mě, že to nenechal na nás jezdcích a zbytečně se zviditelnil. Snad to vyjde za rok," rmoutil se Crump. Jásající Pedersen se v depu rázem ocitl nad hlavami členů svého týmu. Bodově už nemohl být předstižen. V šestadvaceti zaznamenal pronikavé zlepšení proti loňsku, kdy skončil dvanáctý.

Ve finále, které již postrádalo náboj, dojel za Američanem Gregem Hancockem. Ten se ve vyrovnaném seriálu stal už sedmým vítězem některého z devíti závodů sezóny. Dvakrát vyhráli jen Crump a jeho krajan Sullivan.

Brhelovi se nedařilo, Dryml musí čekat

Prvních deset si zajistilo účast v příštím ročníku GP. Lukáš Dryml při čtvrté absenci v řadě kvůli zlomenině nohy klesl na dvanáctou příčku a bude doufat, že dostane divokou kartu. Nevedlo se jedinému českému zástupci v závěrečném závodě Bohumilu Brhelovi. Po dvou čtvrtých místech nepostoupil z kvalifikační části a skončil třiadvacátý.

"Opět jsem měl technické problémy. První motor měl najety tři závody. V pátečním tréninku šel jako hodinky. Při závodě však postupně ztrácel výkon až se zadřel. Druhý motocykl se na zdejší typ dráhy příliš nehodil," vysvětloval Brhel.

Celkově je jen nepatrně lepší, ale jistotu účasti v příštím GP si vyjel už v srpnovém závěru kvalifikace stejně jako starší z Drymlů, Aleš.

Výsledky:
1. Hancock (USA) 25, 2. N. Pedersen 20, 3. B. Pedersen (oba Dán.) 18, 4. Jonsson (Švéd.) 16, 5. Holta (Nor.) 13, 6. Nicholls (Brit.) 13, 7. Crump (Austr.) 11, 8. Gollob (Pol.) 11, ...23. Brhel (ČR) 1.
Konečný stav GP po 9 závodech: 1. N. Pedersen 152, 2. Crump 144, 3. Rickardsson (Švéd.) 127, 4. Adams (Austr.) 126, 5. Hancock 121, 6. Gollob 111, 7. Nicholls 102, 8. Holta 98, 9. Sullivan (Austr.) 94, 10. Jonsson 76, ...12. L. Dryml 58, 22. Brhel 26, 25. Topinka 13, 36. A. Dryml (všichni ČR) 3.

Reklama