Hlavní obsah

Junior Matěj Kůs pojede podruhé na divokou kartu plochodrážní Grand Prix na Markétě

PRAHA

Jediným Čechem, který letos s největší pravděpodobností zasáhne do bojů o mistra světa na klasické ploché dráze, bude při zastávce jedenáctidílného seriálu na pražské Markétě junior Matěj Kůs. První dostaveníčko si dali mistři levých zatáček minulou sobotu v polském Lešně, na břevnovský stadiónek zavítá česká Grand Prix 22. května.

Foto: www.matejkus.cz

Plochodrážní jezdec Matěj Kůs se připravuje na pražskou GP.

Článek

V letošním šampionátu se proti loňsku startovní listina částečně obměnila. Nováčky jsou Švéd Magnus Zetterström, Australan Chris Holder, Polák Jaroslaw Hampel a Brit Tai Woffinden. Novinkou je zařazení i třetí velké ceny do Polska, tedy země, kde má plochodrážní sport větší popularitu než fotbal. Důkazem je pětadvacetitisícová návštěva v Lešně, kde poměrně nečekaně vyhrál obhájce titulu Jason Crump.

Sotva zvedá levou ruku, ale přesto vyhrál

Australan se totiž přes zimu zotavoval z těžké podzimní havárie, při níž utrpěl zlomeniny a popáleniny, a ani jeho dosavadní výkonnost nenasvědčovala, že by mohl v úvodní klání Grand Prix triumfovat. „Vítězství beru jako určitý bonus. Vždyť mi stále dělá problémy zvednout levou rukou cokoliv těžkého,“ uvedl ryšavý protinožec.

Praha bude pořadatelem závodu GP počtrnácté v řadě a talentovaný Matěj Kůs dostal díky divoké kartě důvěru podruhé. „Je naším želízkem v ohni a zároveň příslibem do budoucnosti. Jako junior pojede letos naposled a zkušenosti z tvrdých soubojů s nejlepšími jezdci světa se mu určitě budou hodit,“ zdůvodnil ředitel pražské GP Petr Ondrašík nasazení Kůse, i když loni při své premiéře mezi největšími hvězdami nijak nevynikl, když získal jediný bod.

Česká plochá dráha nemá od roku 2008, kdy naposledy bojoval mezi elitou Lukáš Dryml, v Grand Prix stálého jezdce. „Je to problém. Našim jezdcům se nedaří jezdit rovnocenně se světovými hvězdami. Matěj má ale do špičky dobře nakročeno. Je perspektivní a nechybí mu ctižádostivost. Má dobré zázemí i podmínky, aby do patnáctky nejlepších pronikl,“ pokračoval Ondrašík.

Dělá všechno proto, aby postoupil do semifinále

Podle něj bude Česká republika na konci sezóny žádat, aby jezdec pražského Olympu dostal stálou kartu do seriálu. „Bude ale také záležet, jaké bude mít letos výsledky, a jak uspěje v kvalifikaci o Grand Prix, z níž může přímo postoupit,“ přemítal ředitel závodu. Podle něj se s plzeňským rodákem dobře spolupracuje. „Kvůli tomu, aby zbytečně netříštil síly, jsme se pro letošek domluvili, že letos nebude závodit v Anglii,“ dodal ředitel.

Přesto bude dvacetiletý plošinář sbírat zkušenosti na zahraničních oválech. Ve Švédsku pojede elitní ligu za Valsarna Hagfors, v Polsku první ligu v barvách GKS Wybrzeze Gdaňsk a v Německu za bundesligový MC Güstrow. „Poctivě trénuji, zkouším čtyři motory, prostě dělám všechno proto, abych na Markétě zajel co nejlepší výsledek. Pojedu na domácí dráze, a tak by chtěl postoupit do semifinále,“ pronesl sebevědomě Kůs.

Startovní listina a pořadí úvodního závodu GP
1. Jason Crump (Austr.) 19 bodů, 2. Jaroslaw Hampel (Pol.) 18, 3. Emil Sajfutdinov (Rus.) 14, 4. Janusz Kolodziej (Pol.) 12 - divoká karta, 5. Kenneth Bjerre (Dán.) 10, 6. Rune Holta (Pol.) 10, 7. Nicki Pedersen (Dán.) 9, 8. Chris Harris (Brit.) 8, 9. Fredrik Lindgren (Švéd.) 8, 10. Hans Andersen (Dán.) 8, 11. Chris Holder (Austr.) 8, 12. Tomasz Gollob (Pol.) 6, 13. Andreas Jonsson (Švéd.) 5, 14. Greg Hancock (USA) 4, 15. Magnus Zetterström (Švéd.) 4, 16. Tai Woffinden (Brit.) 1.
Kalendář Grand Prix 2010
24. 4. PolskoLešno
8. 5. ŠvédskoGöteborg
22. 5. ČeskoPraha
5. 6. DánskoKodaň
19. 6. PolskoToruň
10. 7. BritánieCardiff
14. 8. ŠvédskoMalilla
28. 8. ChorvatskoGoričan
11. 9. DánskoVojens
25. 9. ItálieTerenzano
9. 10. PolskoBydhošť

Reklama