Hlavní obsah

Peška s Abrahamem nedělila v kvalifikaci od lídra ani sekunda

LE MANS

Necelá sekunda dělila české jezdce Lukáše Peška a Karla Abrahama od vítěze dnešní kvalifikace na Velkou cenu Francie v Le Mans, přesto se v extrémně vyrovnané kubatuře Moto2 neprotlačili ani do elitní dvacítky. Pešek na moriwaki obsadil 22. místo a pojede z šesté řady. O tři pozice za ním a o řadu dál bude stát Abraham, který před třetí GP v sezoně vyměnil motocykl a sedlá nově stroj britského výrobce FTR.

Foto: www.pesek52.cz

Lukáš Pešek při posledním vystoupení na Velké ceně Španělska v Jerezu.

Článek

Pole position vybojoval při svém teprve třetím startu v MS Američan Kenny Noyes, který reprezentuje tým slavného herce Antonia Banderase se strojem Promoharris. Pešek za ním zaostal o 859 tisícin, Abraham ztratil 0,951 sekundy.

Výkony obou Čechů v kvalifikaci ovlivnil pád, Pešek ho měl ve čtvrtém kole, Abraham naopak v závěru. "Pád to nebyl nijak těžký, ale sedřela se na jedné straně přední guma a žádnou další fungující jsme už pro kvalifikaci bohužel neměli. Museli jsme tedy dát jinou směs a s tou to už nebylo optimální. Škoda, naše ambice pro kvalifikaci byly určitě výše," uvedl Pešek v tiskové zprávě svého týmu Matteoni Racing.

Dvacetiletý Abraham přišel o možnost zlepšit svůj čas na začátku posledního kola, kdy mu podjelo přední kolo a spadl. "Pád v samém závěru mne mrzí. Měl jsem to dobře rozjeté," uvedl člen brněnského týmu AB Cardion, jenž si pomalu začíná zvykat na nový motocykl. "Stroj FTR se nyní už chová dobře, určitě to je lepší než s RSV, ale musím si na něj zvyknout. A to chce ještě nějaký čas," dodal Abraham.

Letošní české kvalifikační maximum tak nadále drží dvacátým místem ve stopětadvacítkách Jakub Kornfeil na aprilii, který tentokrát vybojoval 23. pozici. Jeho odstup od vítěze kvalifikace a průběžného lídra MS Nicoláse Terola ze Španělska na aprilii ale činil přes tři sekundy. Z šesté řady bude mít Kornfeil poměrně daleko k bodovému zisku, na který premiérově dosáhl před třemi týdny ve Španělsku.

"Myslel jsem si, že bych mohl svůj čas v kvalifikaci ještě tak o vteřinu vylepšit a na startu pak budu stát někde mezi prvními patnácti. Ale bohužel se mi ze začátku moc nedařilo a poté, co jsem zhruba 12 minut před koncem zajel do boxu a mechanici se snažili vylepšit nastavení motocyklu, už se nám aprilii nepodařilo při roztlačování nastartovat. Zpočátku jsme se domnívali, že je na vině vadná svíčka, ale ani její výměna nepomohla. Mechanici poté zjistili, že byl zadřený píst," uvedl v tiskové zprávě Kornfeil.

V královské kubatuře MotoGP si první kvalifikační vítězství v sezoně zajistil Ital Valentino Rossi na yamaze. O 54 tisícin pomalejší byl jeho španělský týmový kolega a lídr šampionátu Jorge Lorenzo, v první řadě bude stát ještě další Španěl Dani Pedrosa na hondě.

Na startu MotoGP v neděli nebude jiný španělský jezdec Alvaro Bautista. Ve Francii se objevil, přestože musel v minulém týdnu na operaci se zlomeninou klíční kosti, kterou utrpěl při pádu z motokrosového stroje. I přes bolesti pětadvacetiletý nováček v Le Mans absolvoval tréninkové jízdy, ale dnes dopoledne měl pád a definitivně se startu vzdal.

Kvalifikace na Velkou cenu Francie, třetí závod MS silničních motocyklů v Le Mans:
Do 125 ccm: 1. Terol (Šp./Aprilia) 1:43,719, 2. P. Espargaró (Šp./Derbi) -0,145, 3. Cortese (Něm./Derbi) -0,399, 4. Márquez (Šp./Derbi) -0,422, 5. Smith (Brit./Aprilia) -0,453, 6. Kojama (Jap./Aprilia) -0,639, ...23. Kornfeil (ČR/Aprilia) -3,148.
Moto2: 1. Noyes (USA/Promoharris) 1:39,234, 2. Takahaši (Jap./Tech 3) -0,031, 3. Debón (Šp./FTR) -0,086, 4. Cluzel (Fr./Suter) -0,100, 5. Nieto (Šp./Moriwaki) -0,168, 6. Gadea (Šp./Pons Kalex) -0,267, ...22. Pešek (ČR/Moriwaki) -0,859, 25. Abraham (ČR/FTR) -0,951.
MotoGP: 1. Rossi (It./Yamaha) 1:33,408, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,054, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,165, 4. Stoner (Austr./Ducati) -0,416, 5. Hayden (USA/Ducati) -0,437, 6. De Puniet (Fr./Honda) -0,666.

Reklama

Související témata: