Hlavní obsah

Gollob jásal při plochodrážní Grand Prix na Markétě po jedenácti letech

PRAHA

Legendární polský plošinář Tomasz Gollob se stal v sobotu večer vítězem české Grand Prix, která byla třetím podnikem seriálu mistrovství světa. Devětatřicetiletý matador zopakoval svůj triumf z pražské Markéty po dlouhých jedenácti letech. Čech Matěj Kůs skončil až šestnáctý, i když dosáhl dílčího úspěchu. V první jízdě dokázal porazit velkého šampióna Crumpa. Velice vyrovnané souboje sledovalo sedm tisíc divákům, kterým však v jednu chvíli docela zatrnulo.

Foto: Pavel Fišer

Tomasz Gollob projíždí vítězně cílem.

Článek

Rychlý spád závodu totiž zbrzdil v 15. jízdě ošklivě vypadající pád Sajtufudinova. Karambol si ovšem divoce jedoucí Rus přivodil sám. Po pádu se dostal pod nafukovací ochranu bariéry, k níž ho navíc přimáčkl motocyklu. Z arény ho pak odvážela ze zlomenou levou pažní kostí sanitka.

Kůsovi chyběla rychlost

Téměř ve stejném místě postihl v 18. jízdě pád i Luboše Tomíčka, který nastoupil jako náhradník právě místo zraněného Sajtfudinova, a rovněž opouštěl stadión v péči zdravotníků a skončil v nemocnici. Kůsovi, který závodil na divokou kartu, se příliš nevedlo. Nasbíral tři body a nejsvětlejší okamžik měl v desáté jízdě. Jel druhý, ale nakonec neodolal tlaku Švéda Lindgrena. Díky pádům se dostal ke slovu i třetí český jezdec Zdeněk Simota.

Ruský jezdec Emil Sajfutdinov měl během třetího závodu MS jednotlivců na ploché dráze v Praze těžký pád.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

"Chtěl jsem se dostat do semifinále, ale bylo vidět, že mi něco chybělo,"  přemítal po závodě Kůs. "Vím, co to bylo a budu se snažit zapracovat na tom, abych šel rychleji dopředu. Jsem ale český závodník a nikdo nemůže čekat, že bych hned teď naskočil do elity. Byl jsem viditelně pomalejší," přiznal, ale dodal, že skalp Crumpa ho potěšil. "To jistě, ale ty tři body zase ne."

Crump dokázal zabojovat

S nečekanými problémy se potýkal úřadující šampión Jason Crump. Po dvou jízdách měl jen bod a když ve třetím vystoupení upadl, zdálo se, že má ryšavý Australan po nadějích. Jenže pak se vzchhopil, vyhrál další dvě rozjížďky a jako jediný "sedmibodový" postoupil do osmičlenného semifinále.

V prvním semifinále skončily po třetím pádu ve stejných místech naděje nejlepšího muže základní části závodu Švéda Jonssona. Postup si pak hladce zajistil jeho krajan Zettrerström a polský veterán Gollob. Ze druhého semifinále se do nejlepšího kvarteta kvalifikoval další Polák Hampel a Dán Pedersen, kteří nechali za sebou Dána Bjerreho a Crumpa.

Ve finále nejlépe odstartoval Gollob a za ohromného jásotu polských diváků, jichž byla na Markétě při Grand Prix jako obvykle většina, dojel vítězně do cíle před Pedersenem a Hampelem. "Byla to pro mě krásná noc, stejně jako ta před dlouhými lety, kdy jsem tady vyhrál poprvé. Moc dobře si na to pamatuju," culil se Gollob. "Ze začátku mi to sice moc nejezdilo, ale týmu se podařilo dát techniku do pořádku."

Grand Prix ČR na plochí dráze
1. Gollob (Pol.) 17 b., 2. Pedersen (Dán.) 14, 3. Hampel (Pol.) 16, 4. Zetterströn 11, 5. Jonsson (oba Švéd.) 13, 6. Bjerre 12, 7. Andersen (oba Dán.) 9, 8. Crump (Austr.) 7 ...16. Kůs 3, 17. Tomíček a Simota (všichni ČR) 0.
Stav MS (po třech z 11 GP): 1. Bjerre 42, 2. Hampel 40, 3. Gollob 39, 4. Crump 33, 5. Pedersen 31, 6. Jonsson 30...18. Kůs 3.

Reklama