Hlavní obsah

VIDEO: Rossiho smůla. V Mugellu si zlomil nohu, jubilejní desátý titul letos asi nezíská

MUGELLO

Valentino Rossi si při pádu v sobotním tréninku na Velkou cenu Itálie silničních zlomil nohu a čeká jej delší pauza. Obhájce titulu už absolvoval tříhodinovou operaci, po níž odhadli lékaři dobu rekonvalescence na čtyři až pět měsíců. Poslední závod šampionátu se přitom pojede 7. listopadu.

Foto: Max Rossi , Reuters

Zdravotníci nakládají zraněného Rossiho na nosítka.

Článek
Fotogalerie

Fenomenální král silničních závodů nezvládl 15 minut před koncem druhého volného tréninku svou yamahu. V  horní části rychlé šikany mu podklouzlo zadní kolo a po následném "highsideru" ve vysoké rychlosti tvrdě dopadl na pravou nohu. Po pádu se slavný šampion, o němž se často spekuluje ohnedně přestupu na čtyři kola do formule 1, nedokázal zvednout na nohy a musel být odnesen na nosítkách.

Hned po dopadu se držel za pravou holenní kost. Lékaři po vyšetření diagnostikovali komplikovanou frakturu holeně. "Zranění je vážnější než jsme předpokládali. Jde o otevřenou zlomeninu, kost vyčnívá z kůže. Naštěstí nejsou zasaženy nervy nebo cévy," řekl šéflékař Claudio Costa z Clinica Mobile, která pracuje přímo na závodišti. Rossi byl následně vrtulníkem přepraven z Mugella do nemocnice ve Florencii, kde se ještě v sobotu podrobí operaci. Poraněnou nohu mu má zpevnit speciální destička.

"Jsem v klidu. Vím, že je o mě dobře postaráno. Všichni pro mě dělají to nejlepší," řekl jedenatřicetiletý Rossi italským médiím. Devítinásobný mistr světa, z toho šestkrát v královské kategorii MotoGP, byl v době pádu třetím nejrychlejším jezdcem tréninku. Nejlepší čas zajel jeho kolega ze stáje Fiat Yamaha a současný lídr šampionátu Jorge Lorenzo ze Španělska. Rossi skončil i přes pád čtvrtý.

Rodák z Urbina byl nejrychlejší v pátečním tréninku, po kterém si však stěžoval, že ho pobolívá rameno. To si pro změnu pohmoždil při pádu, když v polovině dubna trénoval na motokrosovém stroji. Jak to vypadá, je rok 2010 pro největší hvězdu motocyklových Grand Prix pořádně smolný. Slavný italský jezdec tak letos jubilejní desátý titul mistra světa s největší pravděpodobnostín nezíská.

Reklama

Související témata: