Hlavní obsah

Než se Rossi uzdraví, nahradí ho u Yamahy Jošikawa

ASSEN

Motocyklového šampiona Valentina Rossiho nahradí v mistrovství světa až do jeho uzdravení Japonec Wataru Jošikawa. Zkušený testovací jezdec bude sedlat závodní stroj továrního týmu Yamaha minimálně ve třech závodech počínaje Velkou cenou Katalánska 4. července.

Foto: Max Rossi , Reuters

Zdravotníci nakládají zraněného Rossiho na nosítka.

Článek

Ve Španělsku to pro Jošikawu bude v 41 letech znamenat teprve druhý start v královské kubatuře MotoGP, navíc po osmi letech. Častěji se účastnil závodů MS superbiků, byť většinou rovněž jen díky divokým kartám a naposledy také v roce 2002.

Rossi má před sebou ještě dlouhou dobu léčení vážného zranění pravé nohy, které utrpěl na začátku června při pádu v tréninku na Velkou cenu Itálie. Devítinásobný šampion by měl mít až pětiměsíční pauzu, objevily se však informace, že by se mohl vrátit na okruhy už v polovině srpna na Velké ceně České republiky v Brně.

O víkendu v nizozemské Grand Prix bude Rossiho tým Fiat Yamaha opět reprezentovat pouze lídr šampionátu Španěl Jorge Lorenzo. Jošikawa pak pojede v Katalánsku, Německu a USA. Před GP České republiky (15. srpna) by se mělo rozhodnout na základě zprávy lékařů o dalším postupu.

"Provizorní plán platí pro závody na okruzích Catalunya, Sachsenring a Laguna Seca. Potom to doladíme, až budeme vědět víc o době očekávaného návratu Valentina," uvedl ředitel továrního týmu Yamaha Lin Jarvis.

Reklama