Hlavní obsah

Smrž má z premiéry s aprilií hodně dobrý dojem

Jediný český jezdec ve startovním poli superbiků Jakub Smrž po zničujících potížích s privátní ducati, na níž poslední čtyři jízdy vinou techniky nedojel, bleskově přesedlal na aprilii. Při devátém dílu MS na brněnském Masarykově okruhu se mu s novým strojem docela daří.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový jezdec Jakub Smrž

Článek

Jaký máte dojem z premiéry v sedle aprilie?

Hodně dobrý. Moc jsem se na novou motorku těšil, ale byla tu i obava, jak zvládnu přechod z ducati na čtyřválec s odlišným výkonem i elektronikou. Nečekal jsem od sebe raději vůbec nic, ale v obou částech kvalifikace jsem se vešel mezi elitní osmičku a to mě s dobrým vnitřním pocitem z jízdy naplňuje mírným optimismem, že se mi na novou motorku daří adaptovat. Rád bych udržel pozici při sobotním odpoledním superpole, které určí postavení na roštu a hlavně v obou nedělních jízdách.

Žádné technické problémy nenastaly?

Jen jsme řešili drobné potíže s kontrolou trakce a pak nás pozlobila elektronika předního kola, takže jsme ji na závěr pátečního tréninku úplně vypnuli. Určitě bude do nedělního závodu ještě spoustu práce, hlavně jezdecky musím být opatrný. Mám totiž jen jednu motorku a nesmím ji rozbít.

Český motocyklový závodník Jakub Smrž na brněnském okruhufoto: ČTK/Igor Zehl

Byli soupeři hodně překvapení, že jste během sezóny změnil motocykl?

Depo je malý svět, tam se všechno rozkecá. Takže o žádné překvapení nešlo, všichni přijeli do Brna a už to věděli. Navíc tovární tým Aprilie k nám do boxu poslal i tři techniky, aby pomohli v zaučení, ale hodně pozitivní je, že všechno funguje, jak má a věřím, že změna značky přinese lepší výsledky.

Je pro vás velkou úleva, že po změně značky se už netrápíte s nefungující motorkou?

Je, pozitivně se odráží i na psychice. Sice tu novou motorku zatím moc neznám, a tak jsem opatrný v tom, jak by třeba ještě šlo vylepšit nastavení, cítím se na ni ale dobře. Nevyvážené časy v sektorech ale ukazují, že se s ní seznamuju a ještě s ní úplně neumím.

Radil jste se s někým, jak s aprilíí vlastně jet?

Ani ne. Styl jízdy musí vyplynout z mých schopností a možností, objevit potenciál motorky si také musím sám. Zkouším ji, co s ní dovedu. Fakt, že jedu poprvé s novým strojem, je vlastně docela osvobozující od tlaku domácího prostředí, jen nesmím být přemotivovaný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články