Hlavní obsah

Max Biaggi: Brněnský okruh? Můj druhý domov!

BRNO

Příští rok mu bude čtyřicet. Po světových okruzích se prohání dlouhých devatenáct sezon. Ve sbírce má čtyři tituly z nedávno zrušené třídy do 250 ccm (1994-1997). A aktuálně má Max Biaggi nakročeno k tomu, aby na závěr bohaté kariéry získal premiérový titul i mezi superbiky. Mimo jiné proto, že o víkendu potvrdil nebývalé souznění s náročnou tratí Masarykova okruhu, na němž završil jedinečné jubileum.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ital Max Biaggi na brněnském Masarykově okruhu

Článek

Na asfaltu, rozpáleném před první jízdou na 48 stupňů Celsia a před druhou dokonce na 59 stupňů (pouhé dva stupně pod historickým maximem Masarykova okruhu), čekalo jezdce vždy dvacet kol v délce 108 kilometrů.

Zatímco náš Jakub Smrž vydržel na trati v prvním případě jen na konec úvodní dlouhé zatáčky, nesoucí jméno Františka Šťastného, a ve druhém po předchozích problémech se špatnou zadní pneumatikou se v kačírku vyválel tři kola před cílem, Max Biaggi opět potvrdil, že je mistrem spolehlivosti. Vždyť cílem, většinou na těch nejvyšších příčkách, projel posledních 38 jízd MS superbiků v řadě, a naposledy odstoupil ze závodu loni na jaře v nizozemském Assenu!

Zkrátka na zemi si vlastní vinou ustele opravdu výjimečně, zásadní technické problémy se mu povětšinou obloukem vyhýbají (maximálně ty mírné, podobně jako Smrž i on měl na motocyklu Aprilia nasazenu nekvalitní zadní gumu, ovšem už v sobotním Superpole). A tak dokonalou bilanci, jakou o víkendu prodloužil před zraky 64 tisíc diváků na Velké ceně České republiky, se nemůže pochlubit žádný z motocyklových závodníků. Nejen současných, ale ani bývalých.

Italský veterán Max Biaggi, řečený „Šílený Max“ či „Římský imperátor“ (však také jeden z jeho nejzarytějších fanoušků chodí v brnění římského legionáře), zaokrouhlil počet triumfů na Masarykově okruhu ve všech myslitelných kategoriích na deset – a kromě obvyklých trofejí pro vítěze dostal od pořadatelů i velký dort!

Na jubileum si ale musel počkat do druhého závodu, v tom prvním mu patřilo „jen“ druhé místo za Reou z Velké Británie. „I když jsem se snažil jít od začátku na špici a udržet se tam, Jonathan nasadil tempo, s nímž jsem se nedokázal srovnat. A také z nastavení vlastního motocyklu jsem neměl ten správný pocit jako obvykle. Už v pátek jsem cítil, že to není tak ideální jako před rokem. Naštěstí moje snaha vyšla na druhý pokus, kdy jsme na motocyklu provedli jisté úpravy třeba s řazením nebo s rozložením hmotnosti,“ prohlásil šťastný Biaggi poté, co britskému soupeři oplatil porážku z poledního závodu.

Vůbec mu přitom nevadilo, že nový rekord Masarykova okruhu na jedno kolo pro třídu superbiků mu v závěru vyfoukl jiný ze závodníků původem z Velké Británie, Cal Crutchlow. Ten ovšem těžil z toho, že podobně jako Smrž zajel do boxů na krátkou zastávku, s cílem přezout na nové pneumatiky.

Sečteno podtrženo: posedmnácté přijel Biaggi na Masarykův okruh. Absolvoval jednadvacet závodů a v sedmnácti se postavil na bednu – desetkrát jako vítěz, čtyřikrát jako druhý a třikrát jako třetí jezdec v konečném pořadí! V kvartetu nepódiových umístění je přitom jen jediné „neoslnivé“ – v roce 2001 obsadil v půllitrech desáté, historicky nejhorší místo. Kromě toho byl dvakrát čtvrtý a jednou pátý.

V Brně vždy dokončil

Pokud jste dobře počítali, došli jste k jistě zajímavému zjištění. Od premiéry na Velké ceně České republiky v létě 1993, kdy ve dvěstěpadesátkách obsadil druhou příčku, fenomenální Max Biaggi každý ze závodů na českém asfaltu dokončil! Nejfamóznější období prožil mezi roky 1994 a 1998, kdy čtyřikrát ovládl kubaturu do 250 ccm, a po přestupu mezi elitu i českou premiéru v pětistovkách. Pět prvenství v řadě!

A ještě podrobná statistika ze superbiků – 2007 druhé a první místo, 2008 čtvrté a třetí, před rokem první a druhé. A letos? To samé, jen v opačném pořadí. Opravdu úctyhodná bilance. Přitom jako dítě se Biaggi zajímal jen o fotbal a o tom, že se vydá na dráhu motocyklového závodníka, se rozhodlo až v roce 1989, kdy k sedmnáctým narozeninám dostal jako hlavní dárek novou motorku. O rok později už slavil titul při premiéře v italském šampionátu produkčních motocyklů. Z něj pak vedla Maxova úspěšná cesta za titulem evropského šampiona dvěstěpadesátek hned o dvanáct měsíců později a vzápětí, už definitivně, do mistrovství světa silničních motocyklů. A tím pádem i na jeho oblíbený a zaslíbený okruh, vybudovaný v lesích nedaleko od Brna …

„Masarykův okruh v České republice? Ano, to je můj druhý domov! Tohle místo prostě miluji,“ řekl spokojený i dojatý Max Biaggi po druhém nedělním závodě. Před posledními čtyřmi zastávkami světového šampionátu superbiků má rodák z Říma, který před dvěma týdny oslavil devětatřicáté narozeniny (ale v Itálii kvůli daním nežije – oficiálně přebývá střídavě v Monaku a USA), solidní náskok 68 bodů před průběžně druhým Leonem Haslamem.

A pokud udrží nasazené tempo (v této sezoně devět vítězství a body z každého závodu), titul mistra světa by mu neměl uniknout.

Reklama